Hoe smaakt matcha?
Share
Matcha is een groene thee die in poedervorm wordt vermalen, uitgevonden in China in de 7e eeuw en 500 jaar later in Japan geïntroduceerd.
De Japanners eigenden het zich uiteindelijk toe en ontwikkelden het verder door het te kweken in de schaduw, wat het die heerlijke umami-smaak geeft met weinig bitterheid.
Maar wat is nu precies de smaak van matcha?
Matcha heeft een gemengde smaak, bestaande uit een fris umami-aroma gemengd met een zoete smaak en soms aangevuld met een aardse nasmaak.
Sommige matcha's kunnen ook een lichte wrangheid hebben en, als ze goedkoop zijn, bitterheid.
Hier zijn alle smaken van matcha.
Inhoudsopgave
Umami
Het eerste aroma dat opvalt bij het drinken van matcha is de sterke umami-smaak.
Umami werd in 1908 geïdentificeerd door de Japanner Kikunae Ikeda en duidt op de smaak van gegrild rood vlees of bouillon.
Deze smaak komt door het hoge gehalte aan aminozuren, vooral L-theanine, die in hogere concentraties aanwezig zijn omdat de thee enkele weken in de schaduw groeit en rijpt.
Zoet
Niet alle matcha's zijn gelijk. Een matcha van hoge kwaliteit wordt gekweekt uit een geschikte cultivar en gedurende minstens 20 dagen onder een aangepast bladerdak dat de theestruik beschermt tegen zonlicht.
Een goede matcha is niet gemakkelijk te produceren, en daarom zijn matcha's van hoge kwaliteit niet goedkoop.
Goede matcha's hebben dus een natuurlijke zoetheid die de andere smaken in balans brengt. Deze zoetheid is niet "suikerzoet" maar eerder subtiel.
Bitterheid
Er zijn zes redenen waarom een matcha bitter kan zijn.
- Kwaliteit van de bladeren: de beste theebladeren zijn jong en maken deel uit van de eerste pluk in april-mei. Als matcha wordt gemaakt van latere bladeren, is hij bitterder.
- Productie: de stelen en nerven van de bladeren moeten worden verwijderd. Als dat niet gebeurt, wordt de matcha ook bitterder.
- Schaduwtijd: de theestruiken moeten ongeveer twintig dagen in de schaduw staan voordat ze worden geoogst. De bladeren die minder tijd in de schaduw doorbrengen, zijn rijker aan catechinen, die verantwoordelijk zijn voor de bitterheid van de thee.
- Bereiding: matcha mag niet worden gezet in water boven 70°C. Het moet ook goed worden opgeklopt.
- Hoeveelheid gebruikte matcha: gebruik niet meer dan twee gram per kopje.
- Versheid: matcha die te lang aan de lucht wordt blootgesteld, wordt bitter.
Aards
Het aardse karakter van matcha komt door de chlorofyl die toeneemt wanneer de theestruiken in de schaduw staan.
Een goede matcha heeft altijd een aardse nuance die goed samengaat met umami.
Wrangheid
Wat is het verschil tussen bitterheid en wrangheid?
Bitterheid verwijst naar de bittere smaak. Het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van catechinen. Wrangheid daarentegen is een tactiele droogtesensatie veroorzaakt door de interactie van tannines en polyfenolen met speeksel.
Een goede matcha hoort niet wrang te zijn.
Wat is de textuur van matcha?
Correct bereid is de textuur van matcha glad en fluweelachtig, lichter dan koffie, maar zwaarder dan opgeklopte melk.
Welke factoren beïnvloeden de smaak van matcha?
De smaak van matcha wordt beïnvloed door een hele reeks factoren die het onderzoek kunnen bemoeilijken als deze niet goed smaakt.
Een van de meest betrouwbare factoren is de kleur. Culinaire matcha, bijvoorbeeld, is goedkoper en van mindere kwaliteit omdat het wordt gemengd met melk of in gebak.
Het is lichtgroen.
Ceremoniële matcha daarentegen is donkergroen. En uiteraard duurder.
De factoren die de smaak van matcha beïnvloeden, zijn dezelfde die de bitterheid beïnvloeden.
- Kwaliteit van de bladeren
- Productie van het poeder
- Schaduwtijd van de planten
- Bereiding
- Hoeveelheid gebruikte matcha
- Versheid
Conclusie
Matcha heeft een heerlijke umami-smaak, zoetheid en een frisse grasachtige smaak met een vleugje aarde.
Je hoeft het alleen nog maar te proberen!