Wat is de beste Japanse groene thee?

Groene thee werd bijna 5000 jaar geleden in China ontdekt.

Vandaag de dag zijn er ongeveer 1500 soorten afkomstig uit landen zoals Japan, Korea, India, Sri Lanka, Vietnam, Thailand en Kenia.

Onder deze producerende landen blijft Japan een referentie, vooral door de bijzondere zorg die boeren aan hun thee besteden.

Hieronder presenteren we de tien beste Japanse groene theeën die je kunt vinden.

image 28
Groene thee.

1. Gyokuro

image 19
Gyokuro.

Gyokuro is een bijzonder geliefde thee in Japan vanwege zijn rijke en zachte aroma’s en het ontbreken van de traditioneel met groene thee geassocieerde wrangheid. Wat is het geheim?

Gyokuro is een schaduwthee. Enkele weken voor de oogst bedekken de boeren de thee met een doek om de zonnestralen tegen te houden.

Dit zorgt ervoor dat de theeplant meer chlorofyl en theanine produceert, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de smaakvolle aroma’s van gyokuro, zijn diepe groene kleur en zijn romigheid.

2. Hojicha

image 20
Hojicha.

Ondanks zijn misleidende kleur is hojicha wel degelijk een groene thee.

Terwijl Japanse groene theeën traditioneel worden gestoomd voor het shaqing (in Japan “mushi” genoemd), wordt hojicha geroosterd boven houtskool in een porseleinen pot bij een bijna drie keer hogere temperatuur dan normaal (150°C in plaats van 65°C).

Dit verklaart zijn mooie oranje-bruine kleur. Zoals verwacht is de smaak van hojicha zacht met aroma’s van geroosterde hazelnoten.

Het wordt vaak gemaakt van bancha, een sencha die later in het seizoen wordt geplukt en dus als van mindere kwaliteit wordt beschouwd.

3. Sencha

image 21
Sencha.

Sencha is de traditionele Japanse groene thee. Uitgevonden in de 18e eeuw door Nagatani Soen, een boer die op zoek was naar een thee die net zo lekker was als matcha, is sencha tegenwoordig de meest geteelde thee in Japan, goed voor 80% van de totale Japanse theeproductie.

Verschillende sencha’s kunnen verschillende aroma’s hebben, afhankelijk van de gebruikte productiemethoden en cultivars. De aroma’s van sencha bestaan vaak uit tonen van zoete maïs en Japanse misosoep, vergezeld van een citroenachtige wrangheid.

4. Shincha

Shincha is een sencha afkomstig van de eerste pluk (begint in april, afhankelijk van het weer).

Deze pluk is gewild (en wordt soms gevierd zoals in India) omdat het een zachtere, zoetere, smaakvollere en minder bittere thee oplevert, dankzij een hogere concentratie voedingsstoffen in de bladeren.

5. Kukicha

image 22
Kukicha.

Kukicha, ook wel bōcha genoemd, is een thee die bestaat uit de stengels en takjes van de theeplant, geplukt tijdens de productie van sencha of gyokuro.

Het wordt ook wel “takjesthee” genoemd. De smaak is zacht, met aroma’s van hazelnoot en een romige textuur.

6. Genmaicha

image 23
Genmaicha.

Genmaicha is een groene thee gemengd met geroosterde bruine rijst. Er zijn verschillende legendes over de oorsprong, die tot op heden onzeker blijft.

Een verhaal vertelt dat genmaicha in de 17e eeuw werd uitgevonden. Theehandelaren zouden rijst aan de bladeren hebben toegevoegd om de prijs per kilo thee te verlagen, zodat de armere klassen ervan konden profiteren.

Een andere legende vertelt dat rijstkorrels die in de mouw van een dienaar verborgen waren, in de kop van zijn meester vielen toen hij thee serveerde.

Wat de werkelijke oorsprong ook is, tegenwoordig wordt genmaicha niet meer geassocieerd met een bepaalde sociale klasse en geniet iedereen ervan.

De rijst geeft de thee een warme, geroosterde smaak met aroma’s van hazelnoot, wat een ideaal contrast vormt met de kruidige smaak van groene thee.

7. Tencha

image 24
Tencha.

Tencha is de thee die wordt gebruikt voor de productie van matcha wanneer het geplukt is maar nog niet tot poeder is vermalen.

Het is eigenlijk gyokuro waarvan de bladeren niet zijn gekneed.

Het drinken van tencha is normaal gesproken verboden volgens de regels van de Japanse theeceremonie, maar het is altijd mogelijk om het in gespecialiseerde winkels te vinden.

8. Matcha

image 25
Matcha.

Matcha is een Japanse thee uit de 15e eeuw die wordt bereid met speciaal daarvoor ontworpen kloppers, kommen en lepels.

Matcha is een bijzonder gezonde thee, want in tegenstelling tot klassieke geïnfuseerde theeën, wordt matcha-poeder opgelost, waardoor je tot dertig keer meer voedingsstoffen binnenkrijgt.

9. Kabusecha

image 26
Kabusecha.

Kabusecha is een schaduwthee zoals gyokuro of matcha. Het wordt alleen geproduceerd uit de eerste oogst en is een van de meest gewilde en duurste Japanse theeën.

De smaak is minder intens dan die van gyokuro, maar uitgesprokener dan die van sencha.

Hoewel het meestal wordt verwerkt tot groene thee, kan kabusecha ook worden verwerkt tot zwarte thee of oolong.

10. Mecha

Mecha is een groene thee gemaakt van de eerste knoppen van de bladeren van de theeplant.

Het is een thee van kwaliteit die tussen sencha en gyokuro ligt.

Omdat het bijzonder bitter is, wordt mecha traditioneel gereserveerd voor het einde van maaltijden.

11. Bonus: Tamaryokucha

image 27
Tamaryokucha.

Tamaryokucha, ook bekend als guricha, is een andere Japanse schaduwthee. Anders dan traditionele groene theeën, wordt tamaryokucha gekenmerkt door zijn zure smaak met aroma’s van bessen, citrusvruchten en amandel.

Geproduceerd op het eiland Kyūshū, heeft het een goudgele kleur.

Image by Mirko Stödter from Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven