Alles over groene thee

Kort samengevat

  • Groene thee is de eerste thee, uitgevonden in China bijna 5000 jaar geleden. Het is afkomstig van de plant Camellia sinensis.
  • Groene thee wordt voornamelijk verbouwd in China, Japan en Korea, minder in India en Sri Lanka, die zich hebben gespecialiseerd in zwarte thee.
  • Groene thee is lichter en delicater, met kruidachtige en vegetale tonen en een frisse en lichtzoete nuance. Sommige groene theeën hebben ook een lichte wrangheid.
  • Groene thee wordt getrokken in water tussen 70 en 80 graden gedurende 1 tot 3 minuten. Het wordt aangeraden om ongeveer 1,5 gram groene thee per 100 ml water te gebruiken. Het kan ook gekoeld worden gedronken.
  • Groene thee helpt bij gewichtsverlies, draagt bij aan het behoud van het hartstelsel, heeft antioxiderende, antikankereigenschappen, anti-aging en antibacteriële mondwerking, en verbetert de hersenfunctie.
  • Groene thee moet worden beschermd tegen warmte, vocht, licht, geuren en lucht om goed bewaard te blijven.
  • Thee bederft niet, maar verliest na verloop van tijd zijn aroma’s. Het wordt aangeraden groene thee binnen twee jaar na aankoop te consumeren.
  • Groene thee werd uitgevonden in China in 2700 voor onze jaartelling. Er bestaan tegenwoordig meer dan 1500 soorten wereldwijd.

Groene thee is de oudste thee.

Het werd ontdekt in China in 2700 voor onze jaartelling en is een van de oudste dranken ter wereld.

Afkomstig van de plant Camellia sinensis, dankt het zijn kleur aan het proces dat oxidatie voorkomt, waardoor het zijn natuurlijke groene kleur en de meeste van zijn voedingsstoffen behoudt.

Hoewel thee oorspronkelijk afkomstig is uit een bergachtig gebied tussen China en Myanmar, wordt het tegenwoordig in veel landen verbouwd die later meer dan 1500 verschillende soorten hebben ontwikkeld, waardoor iedereen zijn favoriete smaak kan vinden.

19
Kom groene thee.

Waarom groene thee drinken?

Groene thee is gezond, rijk aan antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen, en catechinen die bijdragen aan de gezondheid van het cardiovasculaire systeem.

Het bevat ook theanine, wat helpt bij ontspanning en concentratie.

Groene thee gaat goed samen met lichte en zoute gerechten zoals sushi, salades of visgerechten. Het wordt ook aanbevolen met fruit of chocolade.

20
Sencha groene thee.

Wat zijn de deugden en voordelen van groene thee?

Infographic over voedingsstoffen uit groene thee (theanine, catechinen, flavonoïden, aminozuren, antioxidanten, etc)
Infographic over voedingsstoffen uit groene thee (theanine, catechinen, flavonoïden, aminozuren, antioxidanten, etc)

Groene thee heeft twaalf wetenschappelijk erkende voordelen.

Enkele daarvan zijn de verbetering van de hersenfunctie, gewichtsverlies, behoud van het hartstelsel, antioxiderende effecten, anti-kanker, anti-aging, antibacteriële mondwerking, en meer.

Hier zijn enkele voedingsstoffen die u erin zult vinden:

  1. Theanine: Theanine is een verbinding die stress en angst vermindert. Het kan ook in pilvorm worden voorgeschreven.
  2. Kalium: Kalium heeft vele functies, waarvan de bekendste het onderhouden van spieren en het cardiovasculaire systeem zijn.
  3. Vitamine C: Groene thee is een belangrijke bron van vitamine C (250 mg/100 gr) die helpt bij het bestrijden van vele ziektes en virussen.
  4. Catechine: Catechine is een antioxidant die helpt stress en angst te verminderen.
  5. Calcium: Groene thee bevat een beetje calcium.
Concentratie van voedingsstoffen in groene thee, matcha, zwarte thee, oolong, witte thee, gele thee en pu-erh.
Concentratie van voedingsstoffen in groene thee, matcha, zwarte thee, oolong, witte thee, gele thee en pu-erh.

Welke soorten groene thee zijn er?

Hier zijn enkele Japanse, Chinese en Koreaanse theesoorten waarvan u misschien al gehoord heeft:

Japanse groene theeën

  • Shincha: Shincha is de allereerste theeoogst van het jaar, beschouwd als de beste. Het is zeer gewild en duur om te verkrijgen. De daaropvolgende oogsten zijn die van sencha.
  • Sencha: Sencha is de klassieke Japanse groene thee en vertegenwoordigt 80% van alle thee die in Japan wordt geproduceerd.
  • Genmaicha: Genmaicha is een mengsel van sencha en geroosterde rijstkorrels.
  • Bancha: Bancha is de tweede oogst van sencha, tussen de zomer en de herfst. Het heeft een enigszins robuuste smaak.
  • Gyokuro: Gyokuro is een van de meest exclusieve theeën die in Japan worden verbouwd. Het is een zogenaamde “schaduwthee”, waarbij de bladeren minstens 20 dagen na de oogst worden afgedekt, waardoor het een zachtere smaak krijgt. Het wordt vaak gemaakt van de eerste drie scheuten van de theeplant.
  • Kabusecha: Net als gyokuro wordt kabusecha in de schaduw gekweekt, maar slechts een week voor de oogst. De smaak ligt ergens tussen die van gyokuro en normale sencha.
  • Matcha: Matcha wordt gemaakt door het malen van tencha, een schaduwthee vergelijkbaar met gyokuro. Het is een van de meest gewilde Japanse theeën, beroemd om zijn bereidingsceremonies.
  • Hōjicha: Hōjicha is een thee die bij 150° wordt geroosterd in een porseleinen pot. Door het roosteren krijgt het een geroosterde notensmaak en een licht zoete smaak.
  • Kukicha: Een mengsel van bladeren en stengels van sencha of bancha.

Chinese groene thee

  • Huangshan Maofeng: Gekweekt in het Huangshan-gebergte, wordt maofeng gemaakt van nieuwe knoppen en de bladeren die deze begeleiden.
  • Lu’an Melon Seed: In tegenstelling tot typische Chinese theeën bestaat deze thee uit twee bladeren die afzonderlijk van elke tak worden geplukt, zonder knop en zonder stelen. Het wordt later in het seizoen geoogst.
  • Xinyang Maojian: Oorspronkelijk uit Henan, worden maojian-theeën gemaakt van een knop en een blad die samen worden geplukt.
  • Biluochun: Biluochun, wat groene slakkenlente betekent, is een thee met fruitige smaken.
  • Gunpowder: Elke blad van gunpowder-thee wordt opgerold tot een klein bolletje, waardoor het op buskruit lijkt.
  • Taiping Houkui: Oorspronkelijk uit de provincie Anhui, is deze thee afkomstig van een cultivar (een soort theestruik) waarvan de bladeren ongewoon groot zijn.
  • Longjing: Bekend als Drakenput, is longjing de bekendste in de pan gebakken thee.
  • Chun Mee: Vaak bekend als Kantonese thee, doet chun mee denken aan de smaak van pruimen.

Koreaanse groene thee

  • Ujeon: Ujeon wordt met de hand geplukt voor de laatste week van april. De ideale zettemperatuur is 50°C.
  • Sejak: Sejak wordt geplukt na ujeon maar voor ipha (begin mei). De ideale zettemperatuur voor sejak-thee is 60–70°C.
  • Jungjak: Jungjak wordt geplukt na ipha tot midden mei.
  • Daejak: Daejak wordt eind mei en daarna geplukt. Het wordt meestal verwerkt in theezakjes of gebruikt in de keuken.
21
Theebladeren.

Hoe bereid en infuseer je groene thee?

Groene thee wordt idealiter geïnfuseerd in water van 70 tot 80 graden gedurende 1 tot 3 minuten, afhankelijk van de gewenste intensiteit.

Het wordt aanbevolen om ongeveer 1,5 gram groene thee per 100 ml water te gebruiken.

Hier volgt hoe je te werk gaat.

  1. Kook water en giet het in de theepot en de kopjes om ze voor te verwarmen. Laat dit 2 tot 3 minuten staan en gooi het water daarna weg.
  2. Breng nieuw water aan de kook voor de thee en haal het van het vuur zodra het kookt.
  3. Wacht twee minuten of meet de temperatuur met een thermometer.
  4. Doe de thee in de theepot.
  5. Giet het water in de theepot zodra het 80 graden heeft bereikt.
  6. Wacht 1-3 minuten totdat de thee is geïnfuseerd.
  7. Haal de thee uit de theepot.
  8. Geniet ervan.

Raadpleeg onze gids voor theebereiding volgens de traditie voor meer informatie.

Kan men ijsthee van groene thee drinken?

Ja!

Het enige verschil met de “normale” theebereiding is dat het trekken van de thee in koud water tussen de twee en acht uur duurt.

Hier is hoe je het doet:

  1. Giet water in een glazen fles zodat dit geen invloed heeft op de smaak van de thee.
  2. Giet er koud water in.
  3. Voeg 1-1,5 gram thee per 100 ml toe.
  4. Schud de fles om er zeker van te zijn dat de bladeren goed infuseren.
  5. Zet de thee twee uur in de koelkast (acht uur is ideaal).
  6. Aan het einde van de aangegeven tijd, schud de fles meerdere keren om de vloeistof goed te mengen.
  7. Geniet ervan.

Serveer met ijsblokjes!

22
Groene en gele thee.

Welk type theepot moet je kiezen voor het infuseren van groene thee?

Groene thee is de meest diverse thee qua smaak.

Er is bittere groene thee (sencha, bancha) en veel zachtere groene thee (benifuuki, gyokuro).

De theepot die je gebruikt, hangt af van het type groene thee dat je wilt drinken.

Over het algemeen smaken bittere groene theesoorten beter in een poreuze aardewerken theepot, zoals die uit Yixing in China, of Banko in Japan. Geef de voorkeur aan een theepot uit het land van herkomst van de thee.

Als traditionele theepotten te duur zijn, raden we glazen theepotten aan. Ze zijn goedkoop en gemakkelijk te onderhouden en hebben het voordeel dat ze de smaak van de thee niet beïnvloeden.

Hoe bewaar je groene thee?

Thee heeft vijf vijanden:

  • Warmte
  • Licht
  • Zuurstof
  • Vochtigheid
  • Geuren

Je moet er dus op letten om de thee te bewaren in een luchtdichte doos, ver weg van warmte- en vochtbronnen.

Hoe lang blijft groene thee goed?

Groene thee verloopt niet echt. Wanneer we het hebben over de houdbaarheid, bedoelen we eigenlijk de periode waarin de thee zijn aroma en smaken behoudt.

Over het algemeen kan thee een jaar worden bewaard, mits goed verpakt. Controleer altijd de vervaldatum op de verpakking.

Geschiedenis van groene thee

De legende vertelt dat de Chinese keizer Shen Nong rond 2737 voor Christus de thee ontdekte. Een theeblad zou door de wind in een kokende ketel zijn gevallen. Toen de keizer de inhoud proefde, vond hij het zo heerlijk dat hij er een drank van maakte.

Het is onwaarschijnlijk dat thee op deze manier werd ontdekt, maar wat we wel weten, is dat de oorsprong in China ligt, waar het al duizenden jaren wordt geconsumeerd.

Hoe wordt groene thee gemaakt?

Wanneer een theeblad wordt geplukt, begint het snel te oxideren, waardoor het zwart wordt.

Om dit proces te voorkomen, wordt groene thee verhit (gestoomd in Japan, en geroosterd in China), wat het oxidatieproces stopt.

Daarna wordt het verwerkt volgens het type thee dat men wil verkrijgen. Sencha, bijvoorbeeld, wordt in de lucht gedroogd en daarna opgerold.

Statistieken over groene thee

  • 2,1 miljoen ton groene thee wordt jaarlijks geproduceerd, waarvan 1,8 miljoen in China.
  • China produceert dus 85% van de wereldwijde productie van groene thee en exporteert jaarlijks 310.000 ton.
  • Japan produceert 800.000 ton groene thee en exporteert 6.000 ton.
  • China en India houden 85% van het volume thee dat ze produceren voor eigen consumptie.

Conclusie

Groene thee is de meest geproduceerde thee in Japan en een van de populairste theesoorten. Er bestaan ongeveer 1500 soorten groene thee over de hele wereld.

Het wordt aanbevolen vanwege het gehalte aan theanine en catechine. Onder de populairste soorten groene thee zijn sencha, de klassieke Japanse groene thee, en matcha, een schaduwthee die in poedervorm wordt geconsumeerd.

Bronnen: Thé vert, Green tea, D’où vient le thé vert, Comment préparer du thé vert, Bienfaits du thé vert, Global Green Tea Report, Must-Know Tea Consumption,

Image by Pfüderi from Pixabay

Image by Pictavio from Pixabay

Image by hana kim from Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven