Kort samengevat
- Matcha is een Japanse groene thee in poedervorm die wordt opgelost in heet water. Het is ook een schaduwthee, wat betekent dat de bladeren voor een bepaalde periode (7-30 dagen) voor de oogst zijn afgedekt, zodat ze meer chlorofyl genereren.
- Matcha is zacht, diep, aards en kruidig met enkele plantaardige en bittere tonen.
- Matcha heeft ontstekingsremmende, anti-kanker eigenschappen, verbetert de concentratie, de slaap, versterkt het immuunsysteem en vermindert stress.
- Het is ideaal om matcha na opening in de koelkast te bewaren. Het moet absoluut worden beschermd tegen licht, lucht, warmte, vocht en geuren.
- Matcha verloopt niet echt, maar het wordt aangeraden om het binnen 4 tot 12 weken na aankoop te consumeren.
- Matcha zoals we het tegenwoordig kennen, werd halverwege de 15e eeuw uitgevonden.
Inhoudsopgave
Wat is matcha?
Matcha is een traditionele Japanse groene thee in poedervorm, gewaardeerd om zijn rijke smaak en gezonde voedingsstoffen.
“Matcha” betekent theepoeder in het Japans. Matcha is afkomstig van tencha, een zogenaamde “schaduw” groene thee.
Er zijn verschillende soorten matcha, elk met hun eigen specifieke kenmerken:
- Koicha: Koicha is een ceremoniële matcha. De textuur is dikker en geconcentreerder.
- Usucha: Usucha is ook ceremonieel, maar wordt bereid met meer water, waardoor het vloeibaarder en lichter is.
- Culinaire matcha: Deze matcha wordt gebruikt in de keuken en bij het bakken. Het wordt niet aanbevolen om deze te drinken, omdat de kwaliteit vaak minder goed is.
Waarom matcha drinken?
Een van de beste redenen om matcha te drinken, is dat het een van de weinige theesoorten is waarbij je het blad consumeert, wat zorgt voor een hoge inname van gezonde voedingsstoffen. Matcha bevat antioxidanten, chlorofyl en theanine, naast vele andere stoffen.
Matcha van hoge kwaliteit is zacht en rijk aan umami, met bittere en zoete tonen.
Het past heel goed bij zoete desserts zoals gebak, chocolade of fruit.
Aan de hartige kant kan het ook worden gedronken met kaas, brood of zeevruchten, bij voorkeur bereid op Japanse wijze.
Wat zijn de voordelen en eigenschappen van matcha?
De voordelen van matcha komen niet zozeer door de aard van de thee zelf, maar door de manier waarop het wordt geconsumeerd.
Omdat matcha in poedervorm wordt geconsumeerd, profiteren de drinkers van een veel hogere inname van antioxidanten en andere gezonde stoffen.
- Antioxidanten: Matcha is bijzonder geconcentreerd in catechinen, zoals epigallocatechine-3-gallaat (EGCG). Catechinen zouden anti-kanker en anti-obesitas effecten hebben, zorgen voor het cardiovasculaire systeem en bieden neuronale bescherming. Ze hebben ook antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
- Chlorofyl: Chlorofyl is ontstekingsremmend en kan kanker voorkomen. Het speelt ook een rol bij wondgenezing, het verbeteren van de bloedkwaliteit en gewichtsverlies.
- Theanine: Theanine verbetert de concentratie, slaap, het immuunsysteem en vermindert stress.
- Polyfenolen: Polyfenolen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, zorgen voor de gezondheid van het hart en immuunsysteem, beschermen tegen kanker en verbeteren de hersenfunctie en spijsvertering.
- Quercetine: Quercetine vermindert ontstekingen, bestrijdt allergieën, verbetert fysieke prestaties en de gezondheid van het hart, reguleert de bloeddruk en bloedsuikerspiegel, en heeft een positieve impact op reumatoïde artritis.
Hoe matcha te bereiden en infuseren?
De bereiding van matcha verschilt van die van “traditionele” theeën omdat het in poedervorm is. Het hangt ook af van het type matcha dat je wilt bereiden: usucha of koicha.
Beide hebben namelijk verschillende bereidingswijzen.
Hoe matcha usucha te bereiden
Ingrediënten en materiaal
- 160 ml water op 80 °C
- Twee gram matcha
- Een chawan kom geschikt voor matcha
- Een chasen garde voor matcha
- Een chashaku lepel (niet verplicht, maar leuk om te hebben)
Instructies
- Breng 160 ml water aan de kook op het fornuis of in de magnetron.
- Bereid je chawan kom voor en plaats de chasen garde erin.
- Haal het water van het vuur zodra het kookt.
- Giet 80 ml heet water in de kom om deze op te warmen met de chasen garde.
- Wacht twee tot drie minuten totdat de kom is opgewarmd en de resterende 80 ml water is afgekoeld tot 70° – 80°C.
- Giet het water uit de kom en droog deze goed af.
- Voeg 2 gram matcha toe aan de kom.
- Voeg het hete water toe.
- Klop de matcha snel in een W-beweging totdat zich een laagje belletjes vormt op het oppervlak.
- Klop vervolgens langzaam de matcha met de chasen om een gladde en schuimige textuur te krijgen.
- Geniet ervan.
Hoe matcha koicha te bereiden
Ingrediënten en materiaal
- 160 ml water op 80 °C
- Vier gram matcha
- Een chawan kom geschikt voor matcha
- Een chasen garde voor matcha
- Een chashaku lepel (nog steeds niet verplicht, maar leuk om te hebben)
Instructies
- Breng 80 ml water aan de kook op het fornuis of in de magnetron.
- Haal het water van het vuur zodra het kookt en wacht twee tot drie minuten tot het is afgekoeld tot 80°C.
- Voeg de matcha toe aan de kom.
- Giet eerst een eetlepel heet water over de matcha. Roer om een pasta te verkrijgen.
- Voeg de rest van het water toe.
- Blijf roeren tot je een gelijkmatige vloeistof hebt.
- Geniet ervan.
Kan men ijskoude matcha drinken?
Ja! Matcha kan ook koud worden genoten.
Er zijn twee recepten, dus twee manieren om het te maken: cold brew matcha en ijskoude matcha.
Hier is hoe je cold brew matcha maakt.
- Giet twee gram matcha in een shaker of een pot die je luchtdicht kunt afsluiten.
- Voeg 70 ml koud water toe.
- Schud totdat de matcha volledig is opgelost en schuimig is.
Serveer over ijsblokjes en geniet ervan.
Hier is hoe je ijskoude matcha maakt.
- Volg het recept voor usucha of koicha.
- Voeg ijsblokjes toe zodra de bereiding klaar is.
- Wacht tot je drankje is afgekoeld.
- Geniet ervan.
Wat heb je nodig om matcha te bereiden?
Praktisch gezien heb je niets bijzonders nodig om matcha te bereiden.
Maar als het respecteren van tradities en ceremonies belangrijk voor je is (en we begrijpen dat volledig), hebben we een korte lijst van essentiële accessoires opgesteld.
- De chawan: “chawan” betekent theekom in het Japans. Het is een kom van geglazuurd aardewerk of porselein die geschikt is voor het kloppen van matcha.
- De chasen: “chasen” vertaalt zich naar bamboe garde voor thee. Hij is speciaal ontworpen om matcha te kloppen.
- De chashaku: “chashaku” betekent theelepel. Deze wordt gebruikt om matcha af te meten.
Deze gereedschappen stellen je in staat je matcha-ceremonies in overeenstemming met de traditie te houden.
Hoe bewaar je matcha?
Zoals alle groene theeën, moet matcha beschermd worden tegen licht, lucht, vocht, warmte en geuren.
Het beste is om een luchtdichte doos te gebruiken voor dit doel.
Hoe lang blijft matcha goed?
Matcha verloopt niet echt en je kunt het nog steeds consumeren twee jaar na aankoop.
Het is echter het meest vers gedurende de eerste 4-12 weken.
Moet matcha in de koelkast bewaard worden?
Het bewaren van matcha in de koelkast na opening helpt om het in betere staat te houden en langer vers te houden.
Aarzel niet om je matcha in de vriezer te bewaren als je het lange tijd niet van plan bent te gebruiken. Laat de pot enkele uren op kamertemperatuur komen voordat je hem opent om te voorkomen dat de poeder vochtig wordt.
Wat zijn de chawan, chasen, chashaku en kusenaoshi?
De chawan is een theekom van geglazuurd aardewerk of porselein die gebruikt wordt voor de bereiding, het kloppen en het genieten van matcha volgens de traditie.
De chasen is een bamboe garde die speciaal gemaakt is voor het kloppen van matcha.
De chashaku is een lepel die het ideale doseren van matcha mogelijk maakt.
De kusenaoshi is een klein potje waarin de chasen zijn vorm kan behouden en kan drogen na gebruik.
Wat is de geschiedenis van matcha?
Het consumeren van thee in poedervorm begon in China in de 7e eeuw. De geplukte thee werd gestoomd, daarna samengeperst in blokken die vervolgens geroosterd en gemalen werden tot een poeder.
Pas in de 9e eeuw werd het kloppen van het poeder in heet water populair in China. Deze praktijk werd eind 12e eeuw door de Zenmonnik Eisai in Japan geïntroduceerd. Eerst verspreidde het zich in de kloosters en vanaf de 14e eeuw werd het een geliefde drank onder de hogere klassen van de samenleving.
Halverwege de 15e eeuw ontwikkelde zich de praktijk van het schaduwthee kweken. Ongeveer 20 dagen voor de oogst bedekten de boeren hun theevelden om het licht te blokkeren.
De thee van schaduw gekweekt (ook wel ‘tencha’ genoemd) werd uitsluitend geproduceerd door de theemeesters van Uji. De productie van matcha en gyokuro lag volledig in hun handen.
Door het gebrek aan licht kunnen de bladeren hun fotosynthese niet voortzetten, waardoor de omzetting van theanine in bittere en wrange tannines wordt voorkomen.
Hoe wordt matcha gemaakt?
Matcha is een schaduwthee, wat betekent dat de bladeren 7 tot 30 dagen voor de oogst worden afgedekt om ze tegen de zon te beschermen. Het gebrek aan licht stimuleert de plant om meer chlorofyl en L-theanine te produceren en minder catechines, wat de thee zijn zoetheid geeft.
Na de oogst worden de bladeren gestoomd (“shaqing”) om de voedingsstoffen te behouden en oxidatie te voorkomen. Als ze voor het drogen worden gerold zoals bij de productie van sencha, resulteert dit in gyokuro (jade dauw) thee.
Maar als ze plat worden gelegd om te drogen, breken ze een beetje en worden tencha. Vervolgens wordt tencha ontsteeld, ontnerfd en gemalen op steen tot een fijn, felgroen poeder: matcha.
Van welke cultivar is matcha afkomstig?
Matcha komt van meer dan 200 verschillende cultivars. Echter, 75% van de productie wordt gedaan met Yabukita. De cultivars Okumidori, Samidori, Gokou, Hikari, Asahi, Ujihikari en Meiryoku vullen de top aan.
Wat moet je nog meer weten over matcha?
Kan je ‘s avonds matcha drinken? Niets houdt je tegen, maar matcha bevat tussen de 19 en 45 mg cafeïne per gram poeder. Dit kan je slaap verstoren.
Matcha in Japan
Matcha en de bereiding ervan zijn diep geworteld in de Japanse cultuur en traditie.
De bereiding en consumptie worden als een kunst beschouwd.
Het respecteren van de ceremonie vereist het gebruik van verschillende specifieke objecten zoals de chawan, chasen, chashaku en kusenaoshi.
Matcha is ook een populair ingrediënt geworden in de moderne gastronomie, gebruikt in drankjes (bijv. Iced Matcha Latte), gebak en gerechten vanwege de unieke smaak en voordelen.
Wereldmarkt van matcha
De wereldmarkt van matcha werd geschat op 11 miljard dollar in 2022.
Er wordt verwacht dat deze met 7,9% per jaar zal groeien om in 2031 21,6 miljard dollar te bereiken.
Conclusie
Matcha is een poedervormige thee van Japanse oorsprong. Het is afkomstig van tencha, een schaduwthee ontwikkeld halverwege de 15e eeuw.
Het is uitstekend voor de gezondheid omdat, in tegenstelling tot losse theebladeren, het hele blad wordt geconsumeerd, wat een grotere opname van voedingsstoffen en antioxidanten mogelijk maakt.
Matcha kan worden gedronken als een dikke en geconcentreerde drank, genaamd koicha, of in een meer vloeibare vorm, genaamd usucha.
Bronnen: Matcha, Catechin, Catechins, Catechins, Catechins, Green Tea, Chlorophyll, Chlorophyll, Chlorophyll, Chlorophyll, Drinking chlorophyll, Theanine, THEANINE, L-theanine, Polyphenols, Polyphenols, polyphenols, Quercetin, Quercetin, QUERCETIN, Quercetin, Matcha.
Image by dungthuyvunguyen from Pixabay
Image by JennyKorn from Pixabay
Photo by Anna Pou.