Wat is de beste matcha ter wereld (volgens experts)?
Share
Snel antwoord : Hoewel het onmogelijk is om met zekerheid te zeggen welke matcha de beste ter wereld is, wordt de Japanse boer Kiyoharu Tsuji erkend als de beste matchaproducent.
Hieronder leggen we uit waarom.
Matcha is een duizend jaar oude theesoort die in de 6e eeuw in Japan werd uitgevonden . Sinds het begin van de jaren 2010 is deze theesoort populair onder hipsters die het massaal zijn gaan drinken.
Sindsdien is het alleen maar populairder geworden in koffiehuizen en andere theehuizen en zijn er veel merken rond het product ontstaan.
Hoewel deze merken allemaal beweren "de beste matcha ter wereld" te verkopen, is het de moeite waard om je af te vragen wat een matcha goed maakt... of niet.
Wat is een goede matcha?
Over het algemeen heeft een goede matcha een hoog umamigehalte en een lage bitterheid. Naast de smaak is de kwaliteit ook zichtbaar in de kleur. Lichtgroene matcha is van slechte kwaliteit, terwijl felgroene matcha van goede kwaliteit is.
Dit wordt verklaard door de verschillende variabelen die een rol spelen bij de productie van matcha en die ervoor zorgen dat de smaken zich ontwikkelen.
Er zijn er vier.
1. Schaduwperiode
Zoals u wellicht weet, is matcha een schaduwthee. Dit betekent dat de thee voor een bepaalde periode, variërend van één tot acht weken, wordt afgedekt. Normaal gesproken worden de zogenaamde "premium" matcha's die commercieel worden verkocht 21 dagen in de schaduw gezet, maar zelden langer vanwege de kosten die dat met zich meebrengt.
Door de schaduw produceert de plant meer chlorofyl en theanine, wat matcha zijn karakteristieke smaak geeft.
Hoe langer de schaduwperiode, hoe meer chlorofyl de plant produceert, hoe groener het poeder zal zijn en hoe beter uw matcha zal zijn!
De Japanse boer Kiyoharu Tsuji geeft zijn planten tot wel acht weken lang schaduw.
Wij raden aan om matcha te kopen die minimaal twee weken in de schaduw heeft gelegen. Een kortere tijd resulteert niet in een ceremoniële matcha, maar eerder in een culinaire matcha, die in een gerecht of smoothie gebruikt kan worden, in plaats van met water.
2. Plukken
De theebladeren worden vier keer per jaar geoogst.
Ze hebben de volgende voorwaarden:
- Ichibancha - Eerste oogst (april-mei)
- Nibancha - Tweede oogst (juni-juli)
- Sanbancha - Derde oogst (augustus-september)
- Yonbancha - Vierde oogst (oktober)
De beste bladeren zijn ongetwijfeld de eerste bladeren van het jaar, die in april/mei worden geoogst.
Zomer- en herfstbladeren produceren minder umami en meer bittere matcha.
De beste matcha's ter wereld worden altijd gemaakt van bladeren die tijdens de eerste pluk worden geoogst.
3. Schaduwmethode
Er worden drie schaduwmethoden gebruikt.
- Direct : de theeplanten worden afgedekt met netten die direct op de bladeren worden geplaatst. Dit wordt afgeraden, omdat de plant hierdoor niet verder kan groeien.
- Indirect : Boven de theeplanten wordt een constructie gebouwd die het licht filtert.
- Natuurlijk : gebruik bamboe of andere planten om schaduw te creëren. Dit was de oude methode van schaduwen, die tegenwoordig zeer zeldzaam is geworden omdat het erg duur is.
De indirecte methode is de beste methode, omdat de plant hierbij kan blijven groeien en boeren controle kunnen uitoefenen over de hoeveelheid zonlicht die de planten bereikt. De planten staan namelijk nooit in 100% schaduw, maar eerder in de goede schaduw (80 à 90%).
4. Cultivar
Een cultivar is een soort theeplant. Er zijn veel Japanse cultivars, die allemaal op de lijst van het Japanse Instituut voor Landbouwonderzoek staan. Naar schatting waren er in 2025 zo'n 130 cultivars.
De meest gebruikte cultivar voor de Japanse theepluk is Yabukita , waarvan wordt geschat dat deze 90% van de Japanse theevelden beslaat.
Hoewel Yabukita uitstekende matcha oplevert, is deze niet beter dan de Samidori-, Gokou- en Okumidori -cultivars.
Van deze drie cultivars is Samidori de populairste.
Gokou en Okumidori verschillen in zoetheid en textuur. Gokou is het meest troostrijk, terwijl Okumidori levendiger en aromatischer is.
De Japanse boer Kiyoharu Tsuji gebruikt de cultivars Uji Hikari en Asahi voor zijn matcha.
5. Hoe zit het met de oorsprong?
Sommige matcha's hebben het label 'single origin' en zijn vaak duurder. Wat betekent dit?
Een “single origin” matcha is een matcha die afkomstig is van één enkele boerderij, stad of regio.
Het idee van "single origin" is om een matcha aan te bieden met een unieke smaak, die het terroir en de cultuur weerspiegelt. Dit kan echter per oogst tot verschillen in smaak en kwaliteit leiden. Multi-origin matcha is daarentegen het resultaat van een mengsel van bladeren, wat zorgt voor een consistentere en evenwichtigere smaak.
Ik heb dit aan een Japanse boer gevraagd en dit is wat hij mij vertelde:
"Een single origin matcha bevat alle bladeren in het veld, van de slechtste tot de beste. Een multi-origin matcha laat je alleen de beste bladeren kiezen om de matcha te maken."
Deze opmerking is een beetje overdreven (mijn vriend produceert matcha uit meerdere bronnen), maar het basisprincipe is onmiskenbaar waar.
Betekent dit dat je voor een matcha uit meerdere bronnen moet kiezen?
Het hangt allemaal af van uw voorkeuren!
Als u van bijzondere smaken houdt en de nuances van elke oogst wilt ontdekken, is een single origin matcha wellicht het overwegen waard. Als u daarentegen op zoek bent naar een stabielere en meer uitgebalanceerde smaak, is een matcha uit een blend wellicht een betere keuze.
Als experts zijn wij van mening dat het prijsverschil zelden gerechtvaardigd is, aangezien de term "single origin" vooral voor marketingdoeleinden wordt gebruikt om klanten te verleiden met het idee van matcha van hogere kwaliteit. Zoals we hebben gezien, is dit niet per se waar.
Het belangrijkste is echter dat u een matcha kiest die u lekker vindt!
Wat zijn de beste matcha's ter wereld?
De beste matcha's ter wereld:
- Minimaal 21 dagen en maximaal 60 dagen in de schaduw staan.
- Worden gemaakt van bladeren die tijdens de eerste oogst worden geplukt.
- Worden op een indirecte of natuurlijke manier gearceerd.
- Ze komen van de cultivars Samidori, Saemidori, Gokou of Okumidori . Een speciale vermelding voor de Uji Hikari en Asahi cultivars van Kiyoharu Tsuji.
Wat is matcha?
Matcha is een Japanse poederachtige schaduwthee. Groen van kleur, heeft een umami-smaak en kan gemengd worden met water of melk. Het kan ook gebruikt worden als kleurstof en smaakstof voor taarten, smoothies of cocktails.
Waar komt matcha vandaan?
Matcha is van Japanse oorsprong, hoewel het is geïnspireerd op Chinese technieken waarbij thee tot poeder wordt verwerkt.
Wanneer werd matcha uitgevonden?
Matcha verscheen in de 6e eeuw in Japan en werd geïmporteerd door boeddhistische monniken. Zij gebruikten het om te voorkomen dat ze tijdens het mediteren in slaap zouden vallen.
Wat is de geschiedenis van matcha?
Matcha wordt al eeuwenlang in verband gebracht met de Japanse theecultuur. Het speelde een centrale rol in de theeceremonie, die in de 16e eeuw werd geperfectioneerd door Sen no Rikyû . Tegenwoordig wordt het wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn unieke eigenschappen en gezondheidsvoordelen.
Waar kan ik matcha kopen?
Sencha Tea is dé referentie voor het kopen van matcha!
Conclusie
Voordat u matcha koopt, moet u nagaan hoeveel weken de matcha in de schaduw heeft gelegen, van welke cultivar(s) de matcha afkomstig is en van welke oogsten de matcha afkomstig is.
Het oorspronkelijke ras is minder belangrijk dan deze drie variabelen, maar moet toch ook worden vermeld.
Echte matcha is van Japanse oorsprong. De laatste jaren zijn Chinese plantages ook begonnen met de productie en teelt van matcha, tegen een prijs die tot wel 10 keer lager ligt dan die van hun Japanse buren.
Betekent dit dat Chinese matcha van slechte kwaliteit is? Nee.
Als metafoor: je kunt gemakkelijk een heerlijke Spaanse champagne (cava) vinden die 10 keer goedkoper is dan een Franse champagne.
Volgens hetzelfde principe is de oorsprong van de matcha belangrijk vanaf het moment dat men een authentieke ervaring wenst. Dit betekent echter niet dat Chinese matcha per definitie slecht is. “Echte” matcha moet echter normaal gesproken uit Japan komen.
Maar laten we niet te ver van het hoofddoel afdwalen: het belangrijkste is dat je een matcha kiest die je lekker vindt. De beste matcha ter wereld is jouw favoriete matcha.