Alles over oolong thee
Share
Kort samengevat
- Oolong thee is een semi-geoxideerde thee, wat het zowel de kenmerken van groene als zwarte thee geeft.
- Groene thee is afkomstig uit China, waar het naar verluidt werd uitgevonden aan het einde van de 14e - begin 15e eeuw.
- Er zijn tientallen varianten van oolong-thee met verschillende kleuren en aroma's.
- Oolong-thee heeft antioxiderende en kankerbestrijdende effecten, verlaagt cholesterol, en kan helpen bij gewichtsverlies, het beheersen van type 2 diabetes, en het voorkomen van atherosclerose.
- Oolong-thee wordt gezet in water met een temperatuur tussen 80 °C en 99 °C. Het is aanbevolen om tussen de 2,5 en 3 gram thee per 100 ml te gebruiken, maar dit kan variëren afhankelijk van de thee. Raadpleeg de verpakking voor meer informatie.
- De markt voor oolong-thee zal naar verwachting jaarlijks met 3,29% groeien om in 2030 7,01 miljard dollar te bereiken.
Oolong-thee is een halfgeoxideerde thee van Chinese oorsprong. Het bevindt zich dus tussen groene thee (niet geoxideerd) en zwarte thee (volledig geoxideerd) in. In het Frans wordt het soms "thee blauw" genoemd.
Het behoort tot een van de zes theesoorten samen met zwarte, groene, gele, witte en donkere (pu-erh) thee.
Hier is alles wat je moet weten over oolong-thee.
Inhoudsopgave
Waarom oolong-thee drinken?
Oolong-thee is een semi-geoxideerde thee, wat het zowel de kenmerken van zwarte als groene thee geeft.
Er zijn geen wettelijke regels voor het oxidatieniveau, dat kan variëren tussen 8% en 85%. Hierdoor kunnen er allerlei soorten oolong-thee worden geproduceerd, elk met een uniek aroma. Dit maakt oolong-thee de meest diverse thee in smaak en kleur.
Het cafeïnegehalte van oolong-thee is gemiddeld en varieert afhankelijk van de manier waarop het wordt geproduceerd.
Eigenschappen en voordelen van oolong-thee.
Oolongthee is afkomstig van de plant Camellia sinensis en bevat, net als alle andere theeën, moleculen die gunstig zijn voor de gezondheid.
Onderzoeken melden dat oolongthee helpt bij gewichtsverlies omdat het de vetoxidatie verhoogt.
Het kan ook helpen bij het beheersen van type 2 diabetes en obesitas door de glucoseconcentratie te verlagen. Het heeft krachtige antioxiderende effecten en vermindert de totale hoeveelheid cholesterol.
Deze literatuurstudie heeft alle bekende effecten van oolongthee op de gezondheid geanalyseerd en concludeert dat het oxidatieve stress en DNA-schade vermindert, anti-inflammatoire, antiseptische en anti-obesitas effecten heeft, helpt het risico op kanker te verminderen door de effecten van verschillende kankerverwekkende stoffen te verminderen en atherosclerose, hartziekten en hypertensie voorkomt.
Een andere literatuurstudie kwam tot dezelfde conclusies.
Voedingsstof | Matcha | Groene Thee | Zwart | Oolong | Wit | Geel | Pu-erh |
Cafeïne | Hoog | Medium | Hoog | Hoog | Laag | Hoog | Hoog |
Antioxidanten | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog |
Theanine | Hoog | Hoog | Medium | Hoog | Hoog | Medium | Laag |
Catechinen | Hoog | Hoog | Laag | Medium | Hoog | Hoog | Hoog |
Flavonoïden | Hoog | Hoog | Laag | Laag | Medium | Medium | Hoog |
Vitaminen (C, E) | Medium | Moyen | Laag | Laag | Laag | Hoog | Medium |
Mineralen (Mangaan, Kalium, etc.) | Hoog | Moyen | Medium | Medium | Medium | Medium | Hoog |
Aminozuren | Hoog | Hoog | Medium | Medium | Medium | Medium | Medium |
Polyfenolen | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Medium | Hoog | Hoog |
EGCG (Epigallocatechinegallaat) | Hoog | Hoog | Medium | Medium | Hoog | Hoog | Medium |
Concentratie van voedingsstoffen in groene thee, matcha, zwarte thee, oolong, witte thee, gele thee en pu-erh.
Welke soorten oolongthee zijn er?
Oolongthee wordt voornamelijk geproduceerd in China en Taiwan. Echter, Japan, India en Korea produceren het ook.
Chinese Oolong thee
Chinese oolongthee komt uit twee gebieden in de provincie Fujian: Anxi en de Wuyi-bergen. Deze laatste produceert de beste (en duurste) oolongtheeën. De vier grote theeën uit deze regio zijn de Da Hong Pao, de Shui Jin Gui, de Tieluohan en de Bai Ji Guan.
- Tieguanyin: De Tieguanyin is een van de bekendste Chinese oolongtheeën. De naam betekent IJzeren Godin van Genade. Het wordt geproduceerd in Anxi, in de provincie Fujian. De twee soorten Tieguanyin zijn Anxi, een licht geoxideerde thee, en Muzha, meer geoxideerd en met een geroosterde smaak.
- Huangjin Gui: Afkomstig uit Anxi, deze thee heeft een mooie gouden kleur en een delicate bloemige smaak dankzij de lage oxidatie.
- Da Hong Pao: Deze thee komt uit de Wuyi-bergen, een regio die tegenwoordig de beste oolongtheeën produceert. De Da Hong Pao komt van zijn eigen cultivar en heeft een aangename zoete nasmaak. Het is een van de duurste theeën.
- Shui Jin Gui: Shui Jin Gui betekent letterlijk gouden waterschilpad. Het wordt geteeld in de Wuyi-bergen en heeft een groene kleur.
- Tieluohan: De Tieluohan komt ook uit de Wuyi-bergen en heeft zijn eigen cultivar. De kleur is intens groen.
- Bai Ji Guan: De Bai Ji Guan is een unieke thee uit de Wuyi-bergen. Sterk geoxideerd, de bladeren zijn lichtgeel van kleur.
Taiwanese Oolong thee
Taiwanese oolong-theeën zijn allemaal afkomstig uit China en worden beschouwd als theeën van superieure kwaliteit. Hier zijn er een paar.
- Dong Ding: Betekent 'bevroren top' om de berg te herinneren waarvan het afkomstig is, de oxidatie ligt tussen 15% en 20%.
- Dongfang meiren: De Dongfang meiren is een 'insecten-thee', wat betekent dat het wordt geproduceerd van theestruiken waarvan de bladeren zijn gebeten door de theejasside. De beet zorgt ervoor dat de plant terpenen afscheidt, wat de thee een honingachtige smaak geeft.
- Oolong Alishan: Afkomstig uit de gelijknamige regio, de Alishan is een hooggelegen thee die wordt verbouwd tussen 1000 en 1400 meter. Het geeft een gouden thee met een zoet en fruitig aroma.
- Baozhong: Afkomstig uit Fujian, deze thee wordt op veel plaatsen in Taiwan verbouwd, dicht bij Taipei. Het is de minst geoxideerde oolong van het eiland.
Indiase Oolong thee
- Darjeeling oolong: De Darjeeling oolong is een thee afkomstig uit de gelijknamige regio en wordt geproduceerd volgens de Chinese methode voor oolong. Zonder bitterheid, heeft het een fruitige en bloemige smaak.
- Assam oolong: De Assam oolong is een thee die op verschillende manieren wordt geproduceerd door verschillende producenten in de regio Assam in India. Het is uiterst zeldzaam.
Japanse en Koreaanse oolongthee
Japanse en Koreaanse oolong-theeën worden slechts door enkele zeldzame producenten in hun respectieve landen geproduceerd. Er is geen specifieke soort, aangezien elke producent een andere thee maakt met verschillende graden van oxidatie.
Hoe bereid en infuseer je oolong-thee?
Oolong-thee wordt geïnfuseerd in water tussen 80 °C en 99 °C. Het is raadzaam om tussen de 2,5 en 3 gram thee per 100 ml te gebruiken, maar dit kan variëren afhankelijk van de thee.
Vind hier een volledige infusiegids volgens de traditie.
Kan je ijskoude oolong-thee drinken?
Natuurlijk!
Ijskoude oolong-thee is ook heerlijk.
Er zijn twee manieren om het te bereiden.
De eerste methode is om je thee normaal te infuseren en het vervolgens in een glas met ijsblokjes te gieten zodat het afkoelt.
De tweede methode is iets langzamer. Je hoeft alleen maar je thee in een fles te infuseren en deze tussen twee en acht uur in de koelkast te laten staan.
Welke theepot kies je voor het infuseren van oolong-thee?
Oolong-thee heeft geen bijzonder sterke wrangheid of bitterheid.
Daarom is het geschikt om een neutrale theepot te gebruiken die geen invloed heeft op de smaak.
Glazen en porseleinen theepotten zijn betaalbaar en ideaal hiervoor.
Hoe bewaar je oolong-thee?
Oolong-thee moet worden beschermd tegen contact met zuurstof, licht, warmte, vocht en geuren om goed te blijven.
Hoe lang blijft oolong-thee goed?
Oolong-thee kan tussen één en twee jaar bewaard worden, en tot drie jaar als het goed bewaard wordt.
Geschiedenis van oolong-thee
Oolong komt van het Chinese "wu long," wat "zwarte draak" betekent.
De oudste vermelding van oolong-thee komt uit een gedicht geschreven door een monnik die leefde in de bergachtige regio's van Wuyi aan het eind van de Ming-dynastie (1368 tot 1644).
Hij noemde deze thee Yan Cha, of steenthee, een naam die verbonden is gebleven aan de oolong uit de regio.
Zoals veel andere theesoorten is de oorsprong van oolong-thee onzeker. Een eerste theorie stelt dat het afkomstig is van de "Long Fong"-theeblokken die werden geproduceerd in de tuinen van Beiyuan.
Toen de theeblokken in 1392 werden verboden, hadden de theeproducenten geen andere keuze dan hun product in de vorm van bladeren te verkopen, die deden denken aan een zwarte draak.
Het zoeken naar verschillende methoden van drogen, verwelken en oxideren zou hebben geleid tot de ontdekking van roosteren en gedeeltelijke oxidatie, die nog steeds worden gebruikt voor de productie van thee in de Wuyi-regio. De regio Wuyi zou dus de oorsprong van "wu long" kunnen zijn.
Een andere theorie suggereert echter dat het eigenlijk uit Anxi komt, hoewel dit onwaarschijnlijk is aangezien de methoden van Wuyi daarheen zijn verspreid.
Oolong-thee was zeer gewild tijdens de Qing-dynastie (1644–1911), toen onder andere de introductie van Tieguanyin in de 19e eeuw plaatsvond.
Oolong-thee werd altijd beschouwd als een premium product en heeft daarom nooit de populariteit gekend van bijvoorbeeld zwarte thee, die goedkoper is en beter bewaard kan worden.
Oolong thee.
Hoe wordt oolong-thee gemaakt?
Omdat oolong een oxidatieniveau heeft dat varieert van 8% tot 85%, zijn de productiemethoden divers en afhankelijk van de plaats waar het wordt geteeld.
De eerste stap in de productie van oolong-thee is het plukken. Taiwanese theeplanten die op zeeniveau worden geteeld, kunnen tot zes keer per jaar worden geoogst, maar vaak worden ze niet meer dan vier keer geoogst om goed te kunnen herstellen.
De tweede stap is het verwelken, waarbij de bladeren in de zon worden gedroogd en hun vocht verliezen, wat de uiteindelijke oxidatie beïnvloedt. In Taiwan wordt deze stap eerst in de zon uitgevoerd en vervolgens binnen in een gebouw.
De derde stap is het rollen. De bladeren worden in draaiende rollen geplaatst die de cellen van de bladeren breken, zodat ze hun sap en essentiële oliën vrijgeven. Tegelijkertijd oxideren ze.
Zodra de bladeren het gewenste oxidatieniveau hebben bereikt, worden ze verhit tot een hoge temperatuur (shaqing of "groen doden") om het oxidatieproces te stoppen.
De bladeren worden daarna gerold en vervolgens gedroogd bij een gemiddelde temperatuur.
De minst geoxideerde oolongs worden vervolgens verpakt voor verkoop. Maar de meer geoxideerde ondergaan vaak een laatste stap, namelijk het roosteren. De bladeren kunnen meerdere keren worden geroosterd voordat ze worden verpakt.
Statistieken over oolong-thee
De markt voor oolong-thee werd in 2023 gewaardeerd op 5,53 miljard. Er wordt verwacht dat deze jaarlijks met 3,29% zal groeien om tegen 2030 7,01 miljard dollar te bereiken.
Deze ontwikkeling wordt gedreven door verschillende trends, die als volgt zijn georganiseerd:
- Bewustwording van consumenten over de positieve effecten van thee op de gezondheid.
- Premiummisering van de theemarkt, wat zich uit in de vraag naar duurdere en kwalitatief betere producten.
- Toename van het beschikbare inkomen.
- Culturele invloed en onderscheid: consumenten zijn steeds meer op zoek naar authentieke en traditionele ervaringen, waar de consumptie van oolong-thee, vanwege zijn reputatie, deel van kan uitmaken.
- Marketing en promotie: Oolong-thee profiteert van effectieve marketingcampagnes.
Conclusie
Oolong-thee is een thee afkomstig uit China en al eeuwen oud.
Net als witte thee valt het in de premiumcategorie van theeën. Hoewel het op grote schaal wordt geproduceerd in China en Taiwan, wordt oolong-thee ook in kleinere hoeveelheden geproduceerd in Zuid-Korea, Japan en India.
Oolong-thee heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het bestrijden van obesitas en diabetes, en bewezen anti-kanker en antioxiderende eigenschappen.
Bronnen: The History of Oolong Tea, What is Oolong Tea?, How is Oolong Tea Made?,
Photo by An Nguyen on Unsplash
Photo by An Nguyen on Unsplash
Photo by swati ranjan on Unsplash