Alles wat u moet weten over kukicha
Share
Kukicha, ook bekend als bōcha, is een Japanse groene thee die bestaat uit stelen van theeplanten die worden gebruikt voor de productie van sencha of matcha.
Kuki betekent stelen in het Japans, en cha betekent thee.
Hier is alles wat u moet weten over deze… bijzondere thee!
Inhoudsopgave
Wat is kukicha?
Kukicha is een groene twijgenthee die wordt gemaakt van de stelen die niet worden gebruikt bij de productie van matcha en sencha.
Wanneer kukicha wordt gemaakt van de stelen van gyokuro, wordt het “karigane” genoemd.
Waarom kukicha drinken?
Er zijn minstens drie goede redenen om kukicha te drinken.
Ten eerste, omdat de cafeïne in thee voornamelijk in de bladeren zit om de theestruik te beschermen tegen insecten, bevat kukicha, dat voornamelijk uit twijgjes bestaat, weinig cafeïne. Het is daarom geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen en kan ‘s avonds worden gedronken.
Ten tweede, in tegenstelling tot traditionele Japanse groene theeën, heeft kukicha een licht zoete en romige notensmaak, in tegenstelling tot de plantaardige en grassige smaken van andere groene theeën.
Ten derde, de hoge concentratie antioxidanten, vitamines en mineralen zorgt voor een positief effect op het lichaam.
Wat zijn de eigenschappen en voordelen van kukicha?
Kukicha is rijk aan catechinen, antioxidanten die helpen vrije radicalen te bestrijden en het risico op chronische ziekten te verminderen.
Het is ook rijk aan calcium, zink, selenium en koper, die een rol spelen in verschillende lichaamsprocessen, zoals het versterken van de botten, het ondersteunen van het immuunsysteem, het beschermen tegen oxidatieve stress en het behouden van een gezonde huid.
Ten slotte helpt kukicha, net als bancha, bij de spijsvertering en wordt het traditioneel na de maaltijd in Japan gedronken.
Hoe wordt kukicha geproduceerd?
Kukicha is een bijproduct van sencha en matcha.
In hun geval worden de bladeren eerst gestoomd (shaqing) voordat ze worden gerold en geveerd (in het geval van sencha), of direct geveerd en gemalen (in het geval van matcha).
De verzamelde stelen worden apart gehouden voor de productie van kukicha. Sommige worden geroosterd, andere niet.
In beide gevallen wordt de thee vervolgens gedroogd, verpakt en naar de handel verzonden.
Welke cultivar wordt gebruikt voor kukicha?
Kukicha is voornamelijk afkomstig van de Yabukita, de belangrijkste cultivar die wordt gebruikt bij de productie van sencha en matcha.
Hoe kukicha te zetten?
Kukicha wordt gezet in water tussen de 70 en 80 graden gedurende 1-2 minuten.
Het kan tot vier keer worden gezet, waardoor het een bijzonder economische thee is!
Het wordt aanbevolen om 2 gram kukicha per 150 ml water te gebruiken.
Kan kukicha koud worden gedronken?
Ja! Kukicha kan ook koud worden gezet.
Om het te bereiden, giet je gewoon hete kukicha in een glas met ijsblokjes en wacht je tot het afkoelt. Je kunt ook kukicha direct in een fles koud water laten trekken en deze 2-8 uur in de koelkast zetten.
Welke theepot moet je gebruiken voor kukicha?
Voor een optimale ervaring is het natuurlijk aan te raden om kukicha te zetten in een traditionele kyusu-theepot.
Als je er geen hebt, is een klassieke porseleinen of glazen theepot ook prima. Vermijd plastic en bamboe theepotten.
Wat is de geschiedenis van kukicha?
Net als bij veel andere Japanse theeën zijn de oorsprongen van kukicha onbekend. Het enige dat we weten, is dat de thee van Japanse oorsprong is.
Het is waarschijnlijk dat de thee werd uitgevonden toen boeren besloten de resterende stelen van de productie van sencha en gyokuro voor zichzelf te gebruiken om geen verspilling te hebben.
Wat is het verschil tussen kukicha, bancha en sencha?
Sencha is de traditionele Japanse groene thee. Het wordt geproduceerd van de eerste twee plukbeurten van het jaar.
Bancha is ook een groene thee, die sterk lijkt op sencha, met het verschil dat het wordt geproduceerd van de derde, vierde en soms vijfde plukbeurt.
Noch sencha, noch bancha gebruiken de stelen van de bladeren. Deze worden dus verzameld en vormen kukicha.
Wat eet je bij kukicha?
Sushi en sashimi passen goed bij de nootachtige tonen van kukicha. Gefrituurde gerechten zoals groente- of zeevruchtentempura zijn ook een uitstekende keuze, evenals gegrilde vis.
Vermijd het drinken van kukicha met pittige of sterk smakende gerechten, omdat het zachte smaakprofiel anders verloren gaat.
Conclusie
Kukicha is een Japanse groene thee die bestaat uit twijgjes, arm aan cafeïne en rijk aan mineralen.
Het smaakprofiel is zacht met notenachtige tonen die aantrekkelijk zullen zijn voor degenen die een andere ervaring zoeken dan de traditionele bitterheid van Japanse groene theeën.
Van nature goedkoop, kan kukicha tot vier keer worden gezet!