Is matcha zuur?
Share
Is matcha zuur?
Matcha is een groene thee in poedervorm die in heet water wordt opgelost. De pH-waarde varieert tussen 5,5 en 9.
Wat betekent dat?
De zuurgraad schaal loopt van 0 tot 14. Waarden van 0 tot 6 duiden op zuurheid; 7 is neutraal, 8 tot 14 geeft een alkalische eigenschap aan.
Matcha kan dus zuur, neutraal of alkalisch zijn. Matcha van goede kwaliteit zou niet zuur moeten zijn, maar neutraal of alkalisch.
Matcha van slechte kwaliteit (geoogst laat in het seizoen of weinig beschaduwd) zal een hogere zuurgraad hebben.
Wat beïnvloedt de pH-waarde van matcha?
Verschillende factoren beïnvloeden de zuurgraad van matcha.
- Bodem: Zure bodems produceren zure thee.
- Oogsttijd: De bladeren van de eerste oogsten zijn minder zuur dan de bladeren van latere oogsten.
- Schaduwperiode: Matcha wordt gemaakt van thee die ongeveer twintig dagen in de schaduw heeft gestaan. Wanneer de schaduwperiode kort is, zijn de bladeren zuurder.
- Rijpheid van de bladeren: Jongere bladeren zijn minder zuur.
- Opslagomstandigheden: Blootstelling aan licht, lucht en warmte kan de zuurgraad van matcha beïnvloeden.
Hoe meet je de zuurgraad van matcha?
Je kunt een pH-meter kopen en deze in je thee dompelen om de zuurgraad te meten.
Conclusie
Matcha kan zuur zijn, maar tenzij het van slechte kwaliteit is, is dit zeldzaam.
Photo by Amanda Ahrens on Unsplash