Gyokuro

Alles wat je moet weten over gyokuro

Kort samengevat

  • Gyokuro is een Japanse schaduwgroene thee.
  • Uitgevonden in 1841, is het sindsdien een van de beste Japanse theeën en een van de duurste.
  • Rijk aan umami en arm aan bitterheid, zijn de smaken zacht en aangenaam.
  • Gyokuro wordt geïnfuseerd op een lage temperatuur (50°C - 70°C) gedurende anderhalve tot drie minuten.
  • Gyokuro is uitstekend voor de gezondheid vanwege de hoge concentratie aan L-theanine.
Thé gyokuro sur une assiette blanche.
Gyokuro. Bron: Simona Suzuki.

Gyokuro is een Japanse schaduwthee (groene thee). Gedurende ongeveer drie weken in de schaduw gezet, is het een van de beste theeën van het land van de rijzende zon.

Waarom gyokuro drinken?

Gyokuro is een van de beste Japanse theeën. Zacht en rijk aan umami, het bevat meer chlorofyl, cafeïne en L-theanine dan lichte theeën zoals sencha.

Het is een uitstekende keuze voor theeliefhebbers die minder van bitterheid houden.

Wat zijn de deugden en voordelen van gyokuro?

Gyokuro deelt alle gezonde effecten van groene thee, maar bevat minder catechine en meer L-theanine.

L-theanine vermindert stress, heeft neuroprotectieve effecten, beïnvloedt de werking van antineoplastische middelen en zou ook obesitas verminderen (1) (2) (3) (4) (5).

Zo helpt gyokuro het cardiovasculaire systeem in goede conditie te houden, heeft het mogelijk anti-kanker en anti-verouderingseffecten, draagt het bij aan een goede mondhygiëne, verbetert het de hersenfunctie, beschermt het tegen degeneratieve ziekten, vermindert het stress, angst en bloeddruk, en is het gunstig voor het spijsverteringssysteem.

Samengestelde stoffen en moleculen in gyokuro.

Hoe gyokuro brouwen?

Gyokuro wordt gezet bij een temperatuur tussen 60°C en 70°C, gedurende een periode van anderhalve tot drie minuten. Sommige bronnen adviseren zelfs een zettemperatuur van 50°C.

Welke theepot gebruiken om gyokuro te zetten?

Astringente theeën zoals sencha worden vaak gezet in theepotten van steengoed of klei, die de bitterheid absorberen en de thee milder maken.

Omdat gyokuro geen (of weinig) bitterheid heeft, wordt aangeraden deze thee te zetten en te drinken uit een porseleinen servies of in traditionele Japanse geglazuurde theepotten.

Kan je gyokuro ijskoud drinken?

Natuurlijk!

Giet hiervoor de hete thee in een glas met ijsblokjes, of zet de gyokuro in een fles koud water en plaats deze twee tot acht uur in de koelkast.

Gyokuro.

Hoe lang blijft gyokuro houdbaar?

Gyokuro blijft zes tot achttien maanden houdbaar.

Hoe bewaar je gyokuro?

Gyokuro blijft het best bewaard op een donkere, koele plaats, beschermd tegen zuurstof, geuren en vocht. Bewaar de thee in de originele verpakking en zorg ervoor dat deze luchtdicht is afgesloten.

Thé gyokuro.
Gyokuro.

Wat is de geschiedenis van gyokuro?

De geschiedenis van gyokuro is nauw verbonden met de geschiedenis van schaduwthee.

Hoewel bekend is dat de teelt van thee onder een bladerdak minstens teruggaat tot het midden van de 16e eeuw, is het onduidelijk of thee in die tijd onder schaduw werd gekweekt vanwege de smaak of gewoon om het te beschermen tegen kou.

Aangezien de teelt van schaduwthee om gustatieve redenen pas midden 19e eeuw wijdverspreid raakte, is het waarschijnlijk dat de Japanners niet meteen de invloed van schaduw op de smaak van thee hebben opgemerkt.

De oude theeplantages waren namelijk "Zarai", plantages zonder specifieke cultivars. Elke plant was dus anders, wat vergelijkingen bemoeilijkte.

Hoe dan ook, de legende vertelt dat gyokuro werd uitgevonden door Yamamoto Kahei, eigenaar van de beroemde winkel Yamamotoyama, die als eerste de sencha van Nagatani Soen verkocht.

Kahei ging in 1835 op een dag naar Kyoto om een boerderij te bezoeken die tencha produceerde (waarvan de oorsprong tot op heden een mysterie blijft).

Hij merkte op dat de theebladeren die onder schaduw werden gekweekt, kleverig waren tijdens de verwerking. Hij besloot ze daarom in kleine bolletjes te vormen (zoals de Chinese gunpowder) en noemde deze thee Tamano Tsuyu.

Helaas, zonder kennis van schaduwthee, kon hij deze thee nooit reproduceren.

Enkele jaren later begreep Eguchi Shigejuro wat Kahei niet wist en vond hij in 1841 de gyokuro uit. De gyokuro evolueerde verder dankzij het werk van Tsujiri Emon.

Gyokuro.

Hoe wordt gyokuro geproduceerd?

Gyokuro volgt een vergelijkbaar productieproces als sencha.

De thee wordt geplukt, gestoomd (shaqing), gedroogd, gerold en gedraaid.

De verschillen betreffen het feit dat gyokuro drie weken voor de pluk in de schaduw groeit, slechts één keer per jaar wordt geplukt (mei - juni), en vaak afkomstig is van een andere cultivar (yabukita voor sencha, Asahi, Okumidori, Yamakai, of Saemidori voor gyokuro).

Statistieken over gyokuro

40% van de gyokuro wordt geproduceerd in Yame en de rest wordt geproduceerd in Kyoto in de Uji, een traditionele theeregio.

Gyokuro.

Waarom is gyokuro duurder?

Gyokuro is duurder om verschillende redenen.

Ten eerste is gyokuro vaak een shincha, dat wil zeggen, de eerste thee-oogst van het jaar, die als de beste wordt beschouwd. Niet alleen zijn shincha-theesoorten duurder, maar er is ook minder van beschikbaar.

Daarnaast is gyokuro een schaduwthee, wat meer werk voor de boeren betekent.

Ten slotte is gyokuro een van de beste Japanse theesoorten, wat betekent dat de vraag ernaar hoger is, en dus ook de prijs.

In welke context drinkt men gyokuro?

In Japan wordt gyokuro vaak gereserveerd voor het ontvangen van prestigieuze gasten.

Vanwege het hoge cafeïnegehalte wordt aanbevolen om het 's ochtends of in de namiddag te drinken en te vermijden om het 's avonds te consumeren.

Waarom is gyokuro donkergroen?

De kleur van gyokuro is te danken aan het overschot aan chlorofyl dat wordt geproduceerd als reactie op het in de schaduw plaatsen van de theeplant gedurende drie weken.

Gyokuro.

Wat is het verschil tussen gyokuro en tencha?

Gyokuro en tencha zijn beide schaduwtheeën die sterk op elkaar lijken.

Hun verschillen liggen dus in de details.

Tencha, in tegenstelling tot gyokuro, is bedoeld om tot poeder te worden verwerkt, waarbij het matcha wordt.

De stengels worden tijdens de productie verwijderd om een poeder van hogere kwaliteit te verkrijgen.

Het tweede verschil betreft de schaduwwerking.

Van drie weken voor gyokuro is dit vier weken voor matcha (ceremonieel, althans).

Conclusie

Gyokuro is een Japanse schaduwthee die wordt gewaardeerd om zijn rijke umami-smaak en gezondheidsvoordelen.

Een van de beste Japanse theesoorten, gyokuro is zeldzaam en heeft een bepaalde prijs.

Het werd uitgevonden in 1841 en blijft sinds die datum aan de top van de Japanse theesoorten.

Terug naar blog