De beste thee voor de gezondheid
Share
Alle theeën worden gemaakt van de theeplant, waarvan de Latijnse naam Camellia sinensis is.
Theeën bevatten dus allemaal dezelfde moleculen in hun bladeren.
Echter, de concentratie van deze moleculen varieert afhankelijk van het soort thee (groen, zwart, oolong, wit, geel, pu-erh, matcha) dat je consumeert.
Groene thee wordt beschouwd als de gezondste omdat het de hoogste concentratie moleculen bevat dankzij de productiemethode.
Van de soorten groene thee verdient matcha de voorkeur omdat het blad tot poeder wordt gemalen en opgelost in de thee.
Wanneer je matcha drinkt, consumeer je het hele blad en dus tot dertig keer meer moleculen dan wanneer je thee drinkt die getrokken is.
Voedingsstof | Matcha | Groene Thee | Zwart | Oolong | Wit | Geel | Pu-erh |
Cafeïne | Hoog | Medium | Hoog | Hoog | Laag | Hoog | Hoog |
Antioxidanten | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog |
Theanine | Hoog | Hoog | Medium | Hoog | Hoog | Medium | Laag |
Catechinen | Hoog | Hoog | Laag | Medium | Hoog | Hoog | Hoog |
Flavonoïden | Hoog | Hoog | Laag | Laag | Medium | Medium | Hoog |
Vitaminen (C, E) | Medium | Moyen | Laag | Laag | Laag | Hoog | Medium |
Mineralen (Mangaan, Kalium, etc.) | Hoog | Moyen | Medium | Medium | Medium | Medium | Hoog |
Aminozuren | Hoog | Hoog | Medium | Medium | Medium | Medium | Medium |
Polyfenolen | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Medium | Hoog | Hoog |
EGCG (Epigallocatechinegallaat) | Hoog | Hoog | Medium | Medium | Hoog | Hoog | Medium |
Wanneer zou je geen groene thee moeten drinken?
Groene thee bevat cafeïne, wat een stimulerend en vochtafdrijvend effect heeft.
Het is aan te raden om het te vermijden in situaties van uitdroging of zwangerschap.
Groene thee voorkomt ook de opname van ijzer. Het wordt geadviseerd om het te vermijden bij een gebrek aan ijzer in het bloed.
Photo by Laårk Boshoff on Unsplash