Thé vert dans une tasse transparente

De beste thee voor de gezondheid

Groene thee in een transparant kopje

Alle theeën worden gemaakt van de theeplant, waarvan de Latijnse naam Camellia sinensis is.

Theeën bevatten dus allemaal dezelfde moleculen in hun bladeren.

Echter, de concentratie van deze moleculen varieert afhankelijk van het soort thee (groen, zwart, oolong, wit, geel, pu-erh, matcha) dat je consumeert.

Groene thee wordt beschouwd als de gezondste omdat het de hoogste concentratie moleculen bevat dankzij de productiemethode.

Van de soorten groene thee verdient matcha de voorkeur omdat het blad tot poeder wordt gemalen en opgelost in de thee.

Wanneer je matcha drinkt, consumeer je het hele blad en dus tot dertig keer meer moleculen dan wanneer je thee drinkt die getrokken is.

Voedingsstof Matcha Groene Thee Zwart Oolong Wit Geel Pu-erh
Cafeïne Hoog Medium Hoog Hoog Laag Hoog Hoog
Antioxidanten Hoog Hoog Hoog Hoog Hoog Hoog Hoog
Theanine Hoog Hoog Medium Hoog Hoog Medium Laag
Catechinen Hoog Hoog Laag Medium Hoog Hoog Hoog
Flavonoïden Hoog Hoog Laag Laag Medium Medium Hoog
Vitaminen (C, E) Medium Moyen Laag Laag Laag Hoog Medium
Mineralen (Mangaan, Kalium, etc.) Hoog Moyen Medium Medium Medium Medium Hoog
Aminozuren Hoog Hoog Medium Medium Medium Medium Medium
Polyfenolen Hoog Hoog Hoog Hoog Medium Hoog Hoog
EGCG (Epigallocatechinegallaat) Hoog Hoog Medium Medium Hoog Hoog Medium

Wanneer zou je geen groene thee moeten drinken?

Groene thee bevat cafeïne, wat een stimulerend en vochtafdrijvend effect heeft.

Het is aan te raden om het te vermijden in situaties van uitdroging of zwangerschap.

Groene thee voorkomt ook de opname van ijzer. Het wordt geadviseerd om het te vermijden bij een gebrek aan ijzer in het bloed.

Photo by Laårk Boshoff on Unsplash

Terug naar blog