Alles over groene Benifuuki (benifuki)
Share
De Benifuuki is een cultivar, dat wil zeggen, een soort theeboom. Hij wordt gebruikt voor de productie van groene benifuuki en zwarte benifuuki, twee theesoorten met unieke smaken en eigenschappen.
Hier is alles wat u moet weten over groene benifuuki.
De groene benifuuki is beschikbaar in blaadjes en poedervorm.
Inhoudsopgave
Wat is groene benifuuki?
Groene benifuuki (ook wel benifuki geschreven) is een thee die wordt geproduceerd van de Benifuuki, een Japanse theecultivar waarvan het onderzoek begon in 1965 en die uiteindelijk werd geregistreerd in 1993 (nr. 44).
De Benifuuki produceert 30% meer thee dan de Yabukita, die zelf als “productief” wordt beschouwd.
De term “Benifuuki” verwijst naar de cultivar en wordt daarom met een hoofdletter geschreven, terwijl “benifuuki” naar de thee verwijst.
Hij kan worden geconsumeerd in poedervorm of als infusie.
Wat is de geschiedenis van groene benifuuki?
Om het belang van de benifuuki te begrijpen, is het noodzakelijk om zijn geschiedenis te bestuderen. Deze begon in 1963 toen Japanse onderzoekers het idee hadden om een thee te ontwikkelen met een hoog gehalte aan catechinen (antioxidanten).
Ze concentreerden zich daarom op de voortplanting van planten met bovengemiddelde catechinegehaltes, wat resulteerde in de Benifuuki.
Deze thee wordt sindsdien gewaardeerd door liefhebbers die last hebben van hooikoorts en andere voorjaarsallergieën, omdat benifuuki helpt deze te verlichten.
Waarom groene benifuuki thee drinken?
Groene benifuuki bevat een bijzonder hoog gehalte aan catechinen EGCG3, een natuurlijke antioxidant die ontstekingen vermindert, de gezondheid van het hart verbetert, beschermt tegen bepaalde kankers, gewichtsverlies kan bevorderen, de bloedsuikerspiegel reguleert en de gezondheid van de hersenen beschermt.
De smaak is ook uniek en heerlijk. Minder bitter dan sencha, groene benifuuki is intens en vol, met tonen van honing en menthol.
Ten slotte heeft groene benifuuki zeer specifieke gezondheidsvoordelen!
Wat zijn de deugden en voordelen van groene benifuuki?
Er zijn veel studies uitgevoerd naar de voordelen van benifuuki!
Het bijzonder hoge gehalte aan gemethyleerde catechinen in benifuuki geeft het anti-allergische effecten, die met name hooikoorts en andere voorjaarsallergieën verlichten (1) (2).
Omdat het een groene thee is, heeft het ook tal van andere effecten, van ontspanning tot ontstekingsremming, evenals het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Hoe wordt groene benifuuki geproduceerd?
Benifuuki groene thee wordt geproduceerd als een sencha.
Na het plukken worden de bladeren gestoomd (shaqing), vervolgens gerold en gedroogd.
Welke cultivar wordt gebruikt voor de groene benifuuki?
De benifuuki wordt gemaakt van de Benifuuki cultivar, een kruising tussen de Japanse cultivar Benihomare en de Indiase MakuraCd86.
Het onderzoek naar Benifuuki begon in 1965 en de cultivar werd formeel geregistreerd in 1993. De naam betekent “rode rijkdom en eer”.
Hoe moet je de groene benifuuki zetten?
Benifuuki wordt idealiter getrokken in water van 70 °C tot 80 °C gedurende 1 tot 3 minuten.
Zorg ervoor dat je de thee niet langer laat trekken, anders krijg je een te bittere drank.
Welke theepot moet je gebruiken voor groene benifuuki?
Zoals bij alle Japanse theeën, heeft een traditionele “kyusu” theepot de voorkeur.
Echter, andere theepotten van porselein of glas zijn ook geschikt. Let erop dat je een “neutrale” theepot kiest, dat wil zeggen een die de smaak van de thee niet beïnvloedt.
Waar wordt de groene benifuuki geproduceerd?
De groene benifuuki wordt voornamelijk geproduceerd in de prefecturen Shizuoka en Kagoshima, de belangrijkste theeproducerende regio’s.
Wat is het verschil tussen groene benifuuki en zwarte benifuuki?
Benifuuki groen is een groene thee, wat betekent dat het niet geoxideerd is, waardoor het zijn oorspronkelijke kleur behoudt. De zwarte benifuuki daarentegen wordt na het plukken geoxideerd, wat het een geroosterde en gekarameliseerde smaak geeft die zo kenmerkend is voor zwarte thee.
Wat is het verschil tussen de Benifuuki en de Yabukita?
Beide zijn Japanse thee-cultivars.
De Benifuuki werd officieel geregistreerd in 1993, terwijl de Yabukita in 1957 werd geregistreerd (het onderzoek voor de creatie ervan begon in 1908.)
Laatstgenoemde beslaat ongeveer 85% – 95% van de theetuinen in Japan en produceert diverse theesoorten zoals sencha, bancha, genmaicha en kukicha.
Wat te eten bij groene benifuuki?
Groene benifuuki past goed bij lichte gerechten zoals salades, sushi en gewokte groenten.
Conclusie
Groene benifuuki is een Japanse thee gemaakt van de Benifuuki-cultivar.
Hoog geconcentreerd in EGCG3-catechinen, die helpen de symptomen van hooikoorts en andere voorjaarsallergieën te verminderen, heeft het ook gunstige effecten op de hartgezondheid en het cholesterolgehalte.
Licht bitter, vol van smaak, met tonen van honing en menthol, blijft het een van de beste Japanse groene theeën.