Alles over Japanse Sencha thee
Share
Kort samengevat
- Sencha is een Japanse groene thee en de populairste thee in Japan. Het vertegenwoordigt 80% van de theeproductie van het land.
- De smaak is kruidig, zoet, met plantaardige tonen en soms een beetje wrang.
- Sencha wordt getrokken in water tussen 70° en 80°C met een verhouding van 1,5 gram per 100 ml water, gedurende 2-3 minuten.
- Sencha kan ook koud gedronken worden. Laat de thee trekken in een fles in de koelkast gedurende 2-8 uur.
- Sencha is uitstekend voor de gezondheid vanwege de ontstekingsremmende en anti-stress eigenschappen. Het draagt ook bij aan een gezond cardiovasculair systeem en helpt bij gewichtsverlies.
- Theepotten van porselein, steengoed, keramiek en gietijzer zijn het beste om van sencha te genieten.
- Sencha kan 2-3 jaar worden bewaard mits het wordt beschermd tegen lucht, vocht, geuren, warmte en licht.
- Sencha werd uitgevonden door de Japanse boer Nagatani Soen in de 18e eeuw.
Inhoudsopgave
Wat is sencha thee?
Sencha is een Japanse groene thee die gewaardeerd wordt om zijn delicate en verfrissende smaak.
"Sen" betekent trekken in het Japans en "cha" betekent thee. Er zijn verschillende soorten sencha.
- Genmaicha: hoewel technisch gezien geen sencha, is genmaicha sencha gemengd met geroosterde bruine rijst.
- Shincha: shincha is afkomstig van de allereerste sencha oogsten, wat zorgt voor een rijkere smaak en zachtheid. Het wordt ook wel tokujō sencha genoemd.
- Asamushi: asamushicha is een sencha met een korte stoomtijd (20 - 40 seconden). Het heeft een frisse, scherpe smaak met een lichte wrangheid.
- Chumushi: chumushi is een sencha met een iets langere stoomtijd (40 - 80 seconden). Het heeft een rondere en vollere smaak dan asamushi, maar is minder intens dan fukamushi.
- Fukamushi sencha: fukamushi is een thee met de langste stoomtijd (80 - 100 seconden). Het heeft een rijke en volle smaak met minder wrangheid en bitterheid.
- Sakura sencha: Deze groene thee is doordrenkt met kersenbloesem.
- Yuzu Sencha: Yuzu is een Japanse citrusvrucht, waardoor deze sencha een soort citroengroene thee is.
- Sencha met gember
- Sencha met munt
Waarom sencha drinken?
Sencha heeft een kruidige en zoete smaak, met plantaardige tonen. Hoogwaardige sencha kan ook umami bevatten.
Naast de smaak is sencha uitstekend voor de gezondheid. Het bevat een hoge concentratie antioxidanten, verbetert de cardiovasculaire gezondheid en versterkt het immuunsysteem.
Bij gerechten past sencha goed bij sushi, tofu of gegrilde vis. Bij desserts wordt het aanbevolen om het te serveren met sorbet of vers fruit.
Wetenschappelijke literatuur erkent twaalf voordelen van groene thee, waaronder sencha.
Ontstekingsremmend, sencha vermindert ook stress, draagt bij aan een gezond cardiovasculair systeem, helpt bij gewichtsverlies en meer.
Hier zijn enkele voedingsstoffen van sencha en hun invloed op je lichaam.
- Catechine: catechine is een antioxidant die stressverlagende eigenschappen heeft. Het helpt ook de opname van vet in cellen te verminderen, wat bijdraagt aan gewichtsverlies.
- Vitamine C: sencha bevat anderhalf keer meer vitamine C dan rode paprika (ongeveer 250 mg per 100 gram thee). Vitamine C helpt bij het voorkomen van coronaire hartziekten, beroertes en kanker.
- Theanine: theanine is een aminozuur dat helpt stress te beheersen en angst te verminderen.
- Calcium: calcium speelt vele rollen in het lichaam, waarvan de bekendste de opbouw van het skelet is.
- Kalium: kalium helpt bij het behoud van de spier- en arteriële gezondheid.
Groene thee is een van de meest geconcentreerde theeën in voedingsstoffen.
Voedingsstof | Matcha | Groene Thee | Zwart | Oolong | Wit | Geel | Pu-erh |
Cafeïne | Hoog | Medium | Hoog | Hoog | Laag | Hoog | Hoog |
Antioxidanten | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog |
Theanine | Hoog | Hoog | Medium | Hoog | Hoog | Medium | Laag |
Catechinen | Hoog | Hoog | Laag | Medium | Hoog | Hoog | Hoog |
Flavonoïden | Hoog | Hoog | Laag | Laag | Medium | Medium | Hoog |
Vitaminen (C, E) | Medium | Moyen | Laag | Laag | Laag | Hoog | Medium |
Mineralen (Mangaan, Kalium, etc.) | Hoog | Moyen | Medium | Medium | Medium | Medium | Hoog |
Aminozuren | Hoog | Hoog | Medium | Medium | Medium | Medium | Medium |
Polyfenolen | Hoog | Hoog | Hoog | Hoog | Medium | Hoog | Hoog |
EGCG (Epigallocatechinegallaat) | Hoog | Hoog | Medium | Medium | Hoog | Hoog | Medium |
Kortom, sencha helpt oxidatieve stress en angst te verminderen, biedt een extra dosis vitamine C die helpt bij het voorkomen van cardiovasculaire ziekten en ondersteunt de spiergezondheid.
Hoe sencha bereiden en trekken?
Het wordt aangeraden om een theelepel thee per kopje te gebruiken, wat neerkomt op ongeveer 1,5 gram thee per 100 ml water.
Sencha wordt getrokken in water tussen 70 en 80 graden Celsius gedurende één tot twee minuten, maar dit water moet eerst worden gekookt om vier redenen:
- Het helpt de geur van chloor te verwijderen, indien aanwezig.
- Het koken van het water zorgt voor het vrijkomen van zuurstof, wat de thee een heldere smaak geeft.
- Het steriliseert het water, waardoor het veiliger wordt.
- Het vermindert ook de hardheid van het water.
Hier is hoe je je thee bereidt.
- Kook water in een pot.
- Doe de thee in een filter en plaats het filter in de theepot.
- Wanneer het water kookt, haal het van het vuur en wacht 2-3 minuten tot het is afgekoeld tot 70-80 graden.
- Voeg je warme water toe aan de theepot.
- Laat trekken gedurende één of twee minuten.
- Geniet ervan.
Je kunt je servies ook opwarmen door er heet water in te gieten, het vervolgens te legen en je theepot goed te drogen.
Kunt u koude sencha thee drinken?
Ja! Koude sencha is net zo lekker als warme.
Hier is het recept voor koude sencha:
- Bereid een fles met een ingebouwde zeef.
- Voeg koud water toe.
- Doe tussen 10 en 13 gram thee per 500 ml in de zeef (of het filter).
- Draai de fles meerdere keren om ervoor te zorgen dat de bladeren goed trekken.
- Zet in de koelkast gedurende minstens twee uur (acht uur is ideaal).
- Draai de fles meerdere keren om de vloeistof te mengen wanneer deze uit de koelkast komt.
- Geniet ervan.
Zorg ervoor dat je de theebladeren niet langer dan acht uur in de fles laat, omdat dit kan leiden tot overmatige wrangheid.
Welk type theepot is geschikt voor het trekken van sencha?
Omdat sencha een Japanse thee is, verdient het de voorkeur een Japanse theepot van licht poreuze klei te gebruiken, zodat deze de bitterheid kan absorberen.
Theepotten van Banko of Tokoname zijn hier uitstekend voor.
Als je op zoek bent naar een goedkopere theepot, kies dan voor glas.
Goedkoper dan porselein, is het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden en beïnvloedt het de smaak van de thee niet.
Vermijd theepotten van plastic en bamboe.
Hoe sencha bewaren?
Sencha moet idealiter binnen zes maanden worden geconsumeerd, maar als het goed wordt bewaard, kan het zijn smaak ongeveer twee jaar behouden.
Het moet worden beschermd tegen de volgende vijf factoren.
- Lucht: zuurstof oxideert de gedroogde thee, wat leidt tot smaak- en voedingsverlies.
- Vocht: vocht kan de ontwikkeling van schimmel bevorderen, wat absoluut niet gewenst is.
- Licht: licht laat de thee zijn mooie kleur verliezen en versnelt de afbraak van heilzame moleculen zoals catechinen.
- Warmte: warmte kan de bladeren uitdrogen, waardoor ze kwetsbaar worden en hun smaak verliezen.
- Geuren: thee, net als chocolade, neemt geuren op, wat de smaak en het aroma verandert.
Om de thee zo goed mogelijk te bewaren, raden we aan deze in luchtdichte metalen blikken te bewaren.
Glazen potten, keramische blikken of houten dozen zijn niet ideaal omdat ze niet zo goed beschermen tegen licht, geuren, vocht en zuurstof als luchtdichte blikken.
Moet groene thee vacuüm verpakt worden?
Sommige bronnen raden aan om groene thee vacuüm te verpakken, maar dit kan de bladeren pletten, wat niet wenselijk is.
Van welke cultivar is sencha afkomstig?
70% van de sencha is afkomstig van de Yabukita cultivar. De rest van de sencha wordt geproduceerd uit Natsumidori, Yaeho, Sakimidori, Harumidori, Sainomidori, Kôshun of Uji-midori.
Wat is de geschiedenis van sencha?
In het begin van de jaren 1700 was matcha een van de meest gewilde theeën in Japan. De ontdekking van schaduwthee tweehonderd jaar eerder had de keizer ertoe gebracht het aantal boeren dat hun plantages enkele weken voor de oogst mocht bedekken te beperken, wat de thee een mildere smaak gaf.
Matcha werd dus slechts in beperkte hoeveelheden geproduceerd en de hoge prijs was onbereikbaar voor de lagere klassen.
Een boer genaamd Nagatani Soen (1681 - 1778), die geen vergunning had om schaduwthee te verbouwen, ging op zoek naar een betaalbare en even heerlijke groene thee als matcha.
Zijn vijftien jaar lange zoektocht bracht hem ertoe verschillende droog- en roltechnieken te testen, totdat hij op een dag in 1738 de bladeren rolde voordat hij ze droogde na de traditionele stoombehandeling ("shaqing" of "mushi" in het Japans).
Deze innovatieve techniek zorgde ervoor dat de thee meer van zijn voedingsstoffen behield en een betere smaak had.
Trots op zijn nieuwe vondst ging Nagatani op weg naar Tokio om zijn nieuwe thee te verkopen.
Maar weinig handelaren wilden het risico nemen sencha te verkopen. Soen vond slechts een koper in Yamamoto Kahei, een verkoper die sinds de 17e eeuw in Tokio was gevestigd.
Het succes was onmiddellijk. Yamamoto verdiende zoveel geld aan sencha dat hij Soen tientallen jaren lang een deel van de winst gaf als dankbetuiging.
Zijn theebedrijf bestaat nog steeds in Tokio: Yamamotoyama.
Hoe wordt sencha gemaakt?
De productie van sencha begint met het plukken. Omdat sencha een groene thee is, gaat het snel naar de Japanse shaqing (stoombehandeling genaamd "mushi" in het Japans), een stoombehandeling om de enzymen die verantwoordelijk zijn voor oxidatie te neutraliseren.
De bladeren worden vervolgens in koude lucht gedroogd om hun kleur te behouden, daarna gerold en gedraaid om sappen en essentiële oliën vrij te maken.
Ze ondergaan dan de laatste droogfase, waarbij slechts 5% vocht overblijft.
Wat moet je nog meer weten over sencha?
Sencha vertegenwoordigt 80% van de Japanse theeproductie. Elk jaar produceert het land van de rijzende zon ongeveer 80.000 ton groene thee, waarvan 64.000 ton sencha is.
Sencha is niet "slechts" een drankje; het maakt ook deel uit van rituelen en ceremonies en is een teken van gastvrijheid en respect voor gasten.
Wat is groene thee?
Er zijn zes soorten thee, allemaal afkomstig van dezelfde plant, Camellia sinensis. De theeën verschillen door hun plukmethode en seizoen, evenals hun oxidatieniveau.
- Groene thee: groene thee is de oorspronkelijke thee. De bladeren worden direct verhit om oxidatie te voorkomen, waardoor de antioxidanten en groene kleur behouden blijven.
- Witte thee: witte thee is licht geoxideerd (ongeveer 12%). Gedroogd in de zon of schaduw, is het de minst bewerkte en een van de meest verfijnde theeën.
- Gele thee: gele thee is groene thee die na verhitting "verstikt" is, waardoor het na de oogst fermenteert. Het is voor 10% tot 20% geoxideerd.
- Oolong thee (blauwe thee): oolong thee heeft een oxidatieniveau van 8% tot 80%, wat zorgt voor een grote variëteit aan smaken, variërend van zacht en bloemig tot rijk en houtachtig.
- Donkere thee: donkere thee is gele thee die langer is geoxideerd, variërend van enkele maanden tot enkele jaren.
- Zwarte thee: zwarte thee is de meest voorkomende vorm van thee, die volledig geoxideerd is, wat de kleur geeft.
Conclusie
Sencha is de populairste Japanse groene thee. Uitgevonden in de 18e eeuw, produceert Japan tegenwoordig jaarlijks 64.000 ton sencha.
Sencha wordt getrokken bij een temperatuur tussen 70 en 80 graden en het wordt aanbevolen om 1,5 gram thee per 100 ml water te gebruiken.
Sencha bevat catechine, vitamine C, theanine, calcium en kalium, wat het een uitstekende drank voor de gezondheid maakt.
Net als alle theeën moet het worden beschermd tegen licht, warmte, vocht, zuurstof en geuren.
Bronnen: Sencha, Sencha, Le Sencha, Sencha BIO, Thé vert Sencha, Best Tea Tins, Japanese Tea Sommelier