Alle verschillen tussen matcha en hojicha
Share
Matcha en hojicha zijn twee Japanse groene theesoorten in poedervorm. Afgezien daarvan (en het feit dat ze allebei heerlijk zijn), zijn er maar weinig dingen die ze bij elkaar brengen.
Hier zijn alle verschillen tussen matcha en hojicha.
1. Matcha is een schaduwthee, hojicha niet
De Matcha-teelt begint wanneer de theeplanten worden afgedekt met een sluier om ze gedurende 15 tot 30 dagen tegen de zon te beschermen.
Deze techniek verhoogt de productie van chlorofyl en aminozuren, waardoor matcha zijn levendige groene kleur en karakteristieke umami-smaak krijgt, wat ook de prijs rechtvaardigt.
Hojicha is op zijn beurt afkomstig van ‘gewone’ thee, die niet in de schaduw wordt verbouwd.
2. Matcha is groen, hojicha is bruin
Matcha onderscheidt zich door zijn heldergroene kleur, die de rijkdom aan chlorofyl weerspiegelt.
Aan de andere kant heeft hojicha een donkerbruine kleur vanwege het roostproces dat het ondergaat.
Dit belet niet dat hojicha wordt geclassificeerd als groene thee. Het begrip groene thee heeft minder te maken met de kleur dan met het productieproces, waarbij het blad onmiddellijk een stoombad ondergaat om oxidatie te voorkomen.
3. Matcha bevat veel umami, terwijl hojicha lekker warm is
Matcha staat bekend om zijn intense umami, met plantaardige tonen en een licht uitgebalanceerde bitterheid.
Hojicha daarentegen heeft een zoete, geroosterde smaak, met tonen van hazelnoot, karamel en cacao, zonder de uitgesproken umami van matcha.
4. Hojicha wordt geroosterd, matcha niet
Hojicha wordt geroosterd bij hoge temperaturen, waardoor het cafeïnegehalte afneemt en het zijn karakteristieke smaken krijgt.
Matcha wordt niet geroosterd, waardoor de frisse, plantaardige smaak behouden blijft.
5. Matcha bevat cafeïne, hojicha niet
Matcha bevat cafeïne, waardoor het een geweldig natuurlijk stimulerend middel is.
Aan de andere kant heeft hojicha een zeer laag cafeïnegehalte, waardoor het ideaal is voor consumptie in de avond of voor mensen die er gevoelig voor zijn.
6. Matcha wordt gemaakt van tencha, hojicha niet
Matcha wordt uitsluitend geproduceerd uit tencha, de naam voor geoogste en nog niet gemalen schaduwthee. Eenmaal omgezet in poeder, wordt tencha matcha.
Hojicha daarentegen kan worden gemaakt van verschillende soorten thee, zoals sencha, bancha of kukicha.
7. Matcha is oud, hojicha is nieuw
De uitvinding van matcha dateert minstens uit de 8e eeuw en wordt geassocieerd met de traditionele Japanse theeceremonie (chanoyu).
Hojicha ontstond in de jaren twintig in Kyoto, toen theehandelaren begonnen met het roosteren van laagwaardige bladeren om verspilling te voorkomen en de smaak te verbeteren.
8. Belang van cultivar
Als we het hebben over matcha saemidori of okumidori, hebben we het over de cultivar die gebruikt is om het te maken.
Omdat de nuances van matcha belangrijk zijn, is de creatie ervan echt een kwestie van detail.
De cultivar van hojicha is in vergelijking van weinig belang, waarbij het roosteren subtiele verschillen tussen de variëteiten maskeert.
9. Matcha wordt 's avonds niet genuttigd
Matcha-consumptie begon toen monniken zich realiseerden dat het drinken ervan hen ervan weerhield in slaap te vallen tijdens meditaties.
Het cafeïnegehalte van matcha is namelijk hoog en wordt daarom niet in de avond geconsumeerd.
Hojicha daarentegen heeft een laag cafeïnegehalte en wordt traditioneel 's avonds gedronken. Het kan echter op elk moment van de dag worden geconsumeerd.
10. Matcha is duur, hojicha is minder duur
Matcha is een thee die in de winkels voor maximaal € 2.500,- per kilo verkocht kan worden vanwege de zorg waarmee het wordt bereid en het werk dat het vergt.
Hojicha profiteert niet van dergelijke zorg en kost daarom minder.
Welke thee kies je tussen matcha en hojicha?
Matcha en hojicha zijn zo verschillend dat ze niet met elkaar te vergelijken zijn. Het hangt echt af van je persoonlijke smaak.
Matcha is een dagthee vanwege het hoge cafeïnegehalte. Hojicha kan op elk moment van de dag worden gedronken.
Wat is gezonder, matcha of hojicha?
Matcha bevat een hoge dosis van alle voedingsstoffen van thee, doordat het enerzijds minimaal bewerkt is en anderzijds opgelost en niet gebrouwen wordt.
Hojicha bevat daarentegen minder voedingsstoffen, maar bevat ook heel weinig cafeïne, wat een pluspunt is voor degenen die er gevoelig voor zijn.
Matcha zal aantrekkelijk zijn voor degenen die van umami houden, terwijl hojicha het meest geschikt is voor degenen die van de warme smaken van chocolade en koffie houden.
Bij Sencha Tea houden we van beide! Matcha in de ochtend, hojicha in de avond.
Wat is een betere manier om de dag te beginnen en eindigen?