12 wetenschappelijk bewezen voordelen van groene thee
Share
Groene thee is niet alleen heerlijk, het is ook de gezondste thee van de zes verschillende soorten thee (groen, zwart, geel, wit, oolong en donker).
Alle theeën komen van dezelfde plant, de Camellia sinensis. De verschillende namen verwijzen simpelweg naar hun verschillende productiemethoden en daardoor ook hun verschillende smaken.
Groene thee bijvoorbeeld, blijft groen dankzij het “shaqing” proces, dat het ondergaat na het plukken en voorkomt dat het oxideert. Het behoudt dus al zijn voedingsstoffen, wat verklaart waarom het de gezondste thee is van alle andere soorten.
Hier zijn 12 gezondheidsvoordelen van groene thee.
1. Groene thee helpt bij het afvallen
Groene thee bevat epigallocatechinegallaat (EGCG), moleculen die kunnen helpen bij het afvallen door enerzijds de opname van lipiden in de darm te verminderen en anderzijds te helpen meer vet te verbranden zonder de vrijgekomen energie te verhogen.
Deze twee effecten samen kunnen helpen bij het afvallen, mits u een geschikt dieet volgt.
2. Groene thee kan het cardiovasculaire systeem in goede conditie houden
Het drinken van groene thee wordt geassocieerd met een verminderd risico op een hartinfarct en een beroerte.
Groene thee lijkt ook de concentratie van amyloïde-eiwitten te verlagen, een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Ten slotte melden studies dat groene thee helpt om het LDL-cholesterol te verlagen, een andere risicofactor voor hartaanvallen.
3. Groene thee heeft antioxiderende effecten
Uit deze studie blijkt dat van de oolong- en zwarte theesoorten, groene thee de sterkste antioxiderende effecten had.
Dit stelt groene thee in staat om je te beschermen tegen oxidatieve stress en de gevolgen daarvan, met name dankzij de catechinen.
4. Groene thee zou anti-kanker effecten hebben.
Deze studie concludeerde dat dagelijks theedrinken het risico op kanker en hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verminderen. De auteurs observeerden aanzienlijke vertragingen in het optreden van kankers en levensverlengende effecten bij theedrinkers.
De moleculen die verantwoordelijk zijn voor deze anti-kanker effecten zijn polyfenolen. Deze kunnen de progressie van kankercellen remmen dankzij hun antioxiderende werking.
Daarnaast toont deze studie aan dat groene thee een positieve invloed heeft op de behandeling van kankers van vrouwelijke voortplantingsorganen.
Tot slot concludeerde deze overzichtsstudie dat meta-analyses over dit onderwerp een omgekeerde correlatie laten zien tussen theeverbruik en bepaalde soorten kanker.
5. Groene thee zou anti-verouderingseffecten hebben
Deze studie toont aan dat thee anti-fotoveroudering, stressbestendigheid, neuroprotectieve en autofagische eigenschappen heeft. Deze effecten leiden tot een verhoogde levensduur.
Wat deze studie betreft, concludeert zij dat groene thee helpt cognitieve vertragingen door veroudering te voorkomen.
6. Groene thee kan een effectief oraal antibacterieel middel zijn
Deze studie toont aan dat het spoelen van de mond met een oplossing van groene thee-polyfenolen het aantal bacteriën in de mond vermindert.
Volgens deze studie zou dezelfde oplossing zelfs effectiever zijn dan traditionele mondspoelingen.
Tot slot bevestigt deze studie dat groene thee, gebruikt als mondspoeling, effectief strijdt tegen tandplak.
7. Groene thee verbetert de hersenfunctie en beschermt tegen degeneratieve ziekten
Thee is ook uitstekend voor de hersenen.
Deze studie toont aan dat het de hersenactiviteit in de prefrontale cortex zou verhogen, een deel van de hersenen dat betrokken is bij onder andere geheugenverwerking.
Deze studie suggereert dat groene thee angst vermindert, het geheugen en de aandacht verbetert en de hersenfunctie verbetert, met voordelen die worden waargenomen onder de gecombineerde invloed van cafeïne en L-theanine.
Verschillende studies hebben ook aangetoond dat groene thee de hersenen beschermt tegen neurodegeneratieve ziekten.
8. Groene thee vermindert stress en angst en beschermt tegen de negatieve effecten ervan
Deze studie toont aan dat matcha stress en angst aanzienlijk vermindert, een effect dat waarschijnlijk te danken is aan theanine, een unieke verbinding in thee.
Daarnaast stelt deze studie dat de thee in kwestie niet te veel cafeïne mag bevatten om van deze ontspannende effecten te profiteren.
9. Groene thee zou de bloeddruk verlagen.
Deze studie meldt dat groene thee de bloeddruk zou verlagen.
Deze meta-analyse heeft de gepubliceerde studies over dit onderwerp beoordeeld en concludeert dat groene thee de bloeddruk en cholesterol significant verlaagt.
Waarschijnlijk zijn polyfenolen verantwoordelijk voor dit effect.
10. Groene thee zou helpen bij de behandeling van type 2 diabetes.
Deze studie heeft gerapporteerd dat groene thee zou helpen bij de behandeling van type 2 diabetes door de insulineresistentie bij patiënten te verbeteren.
Hoewel sommige studies effecten hebben waargenomen, hebben andere geen resultaten gerapporteerd.
De mechanismen die tot deze verbetering leiden, zijn nog niet volledig begrepen.
11. Groene thee zou beschermen tegen Parkinson en Alzheimer.
Deze studie toont aan dat de polyfenolen in groene thee mogelijk kunnen werken als neuroprotectieve middelen tegen de ziekten van Alzheimer en Parkinson.
Hoewel het precieze mechanisme niet volledig bekend is, zou groene thee oxidatieve stress en ontsteking verminderen, wat het risico op deze ziekten verlaagt.
Deze studie heeft ook gerapporteerd dat het drinken van groene thee het risico op dementie, de ziekte van Alzheimer of cognitieve stoornissen kan verminderen.
12. Groene thee zou gunstig zijn voor het spijsverteringssysteem.
Deze studie meldt dat een van de vele effecten van groene thee is dat het gunstig is voor het spijsverteringssysteem.
Bovendien wijst deze literatuurstudie erop dat groene thee de kans op maagkanker zou kunnen verminderen.
Echter, andere studies hebben deze bevindingen niet kunnen bevestigen. Aangezien de mechanismen tot op heden onbekend blijven, is voorzichtigheid geboden bij dit onderwerp.
Conclusie
Studies hebben aangetoond dat groene thee potentieel kan helpen bij gewichtsverlies, het cardiovasculaire systeem in goede conditie kan houden, antioxiderende, anti-kanker, anti-verouderings- en antibacteriële mondhygiënische effecten heeft, de hersenfunctie kan verbeteren, stress, angst en bloeddruk kan verlagen, kan helpen bij de behandeling van type 2 diabetes, kan beschermen tegen Parkinson en Alzheimer, en gunstig kan zijn voor het spijsverteringssysteem.
Photo by Pritindra Das on Unsplash
Photo by Teasenz Tea on Unsplash
Photo by Jarren Rocks on Unsplash