Classificatie van theeën op basis van hun oxidatieniveau

De oxidatie van thee is het natuurlijke afbraakproces van het theeblad, veroorzaakt door de enzymen die het bevat. Het oxidatieniveau bepaalt de kleur van de thee.

De kunst van het theemaken is dus de kunst van het beheersen van de oxidatie.

Alle theesoorten komen van dezelfde plant, die in het Latijn Camellia sinensis heet. Theemeesters hebben de vrijheid om theeën naar hun wens, met hun materialen en vaardigheden te bereiden.

Ontdek de classificatie van theeën op basis van hun oxidatieniveau, van minst geoxideerd tot meest geoxideerd.

1. Groene thee

Thé vert.
Groene thee.

Groene thee is de minst geoxideerde thee. Het is helemaal niet geoxideerd, waardoor het zijn groene kleur behoudt.

Zodra de theebladeren geplukt zijn, worden ze direct verwarmd in een pan (in China) of gestoomd (in Japan) om de moleculen die verantwoordelijk zijn voor de oxidatie te neutraliseren. Deze stap wordt shaqing genoemd.

Groene thee heeft een grasachtige en licht wrange smaak.

De bekendste zijn de Chinese gunpowder en de Japanse sencha en matcha.

2. Gele thee

Thé jaune.
Gele thee.

Gele thee is de tweede minst geoxideerde thee (vaak tussen de 10 en 20%). Net als groene thee ondergaat het een minder intense shaqing na het plukken, waardoor het daarna natuurlijk kan vergelen.

Gele thee wordt gewaardeerd door mensen die van groene thee houden, maar zonder de wrangheid en grasachtige smaak die er vaak mee geassocieerd worden.

3. Witte thee

Thé blanc
Witte thee.

Witte thee is een natuurlijke thee, verwelkt en vervolgens in de zon gedroogd, en ondergaat de minste verwerking van alle theesoorten.

Het wordt niet gerold of geperst.

4. Oolong thee

Thé oolong.
Oolong thee.

Oolong thee is geoxideerd van 8% tot 85%. Het wordt vaak beschouwd als een compromis tussen groene thee en zwarte thee.

5. Donkere thee

Thé pu-erh
Donkere thee.

Donkere thee is een bijzondere thee omdat het gefermenteerd is voordat het wordt gedroogd en verpakt, soms jarenlang.

Het wordt vaak gemaakt van groene thee of oolong thee, waardoor het iets minder geoxideerd is dan zwarte thee.

6. Zwarte thee

Thé noir.
Zwarte thee.

Zwarte thee is volledig geoxideerde thee. Het is ook de meest geproduceerde en geconsumeerde thee ter wereld, een erfenis uit de 17e eeuw toen het werd gekozen om in Europa verkocht te worden vanwege zijn bestendigheid tijdens het transport.

Conclusie

De theeën, gerangschikt van minst geoxideerd tot meest geoxideerd, zijn:

  • Groen
  • Geel
  • Wit
  • Oolong
  • Donker
  • Zwart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven