Oorspronkelijk afkomstig uit China en ontdekt meer dan 4700 jaar geleden, is thee een van de oudste dranken ter wereld.
De opeenvolgende theemeesters hebben voortdurend gewerkt aan het perfectioneren van de kunst van het trekken en proeven van thee.
Hieronder vindt u hoe u uw thee volgens de traditie kunt zetten.
Inhoudsopgave
Hoe thee zetten volgens de traditie
Het zetten van thee op de traditionele manier gaat gepaard met een paar extra stappen.
1. Warm uw service op
Kook water en giet het in uw theepot en kopjes.
Wacht 2-3 minuten totdat uw servies warm is en giet dit water vervolgens weg.
Droog uw theepot goed af.
2. Bereid je theewater
Kook het water voor de thee. Vermijd kraanwater en gebruik bij voorkeur bronwater.
Zodra het water kookt, haal het van het vuur en wacht tot het is afgekoeld tot de zettemperatuur van uw thee.
3. Bereid je thee
Doe je thee in de theepot. Grote theezakjes hebben de voorkeur boven theezakjes.
4. Giet het water in de theepot
Giet het hete water voorzichtig in de theepot.
5. Wacht tot je thee gezet is
Verschillende theesoorten hebben verschillende trektijden. Kijk op de verpakking om dit te weten te komen.
6. Verwijder de bladeren uit de theepot
Als de tijd voorbij is, haal je de bladeren uit de theepot.
7. Proef
Je kunt nu van je drankje genieten.
Welke temperatuur en trektijd voor welke thee?
Hoeveel gram thee voor één kopje?
De volgende metingen hebben betrekking op de thee die moet worden gebruikt om 100 ml te bereiden.
- Zwarte thee: 2 tot 3 gram.
- Witte thee: 2 tot 2,5 gram.
- Groene thee: 2 gram.
- Gele thee: 2 gram.
- Oolong thee: 2,5 tot 3 gram.
- Donkere thee (Pu-erh): 3 tot 3,5 gram.
- Matcha: 2 gram voor 70 ml.
Welk theeservies moet je kiezen?
De meeste theelanden (China, Japan, India, enz.) hebben hun eigen theepotten. Over het algemeen wordt aangeraden om een theepot uit het land van herkomst van de thee te gebruiken voor een optimale ervaring.
Daarnaast hangt het type theepot dat je moet gebruiken voornamelijk af van de bitterheid van de thee.
Groene theeën, vooral die van mindere kwaliteit, zijn bitterder en vereisen daarom een theepot die deze bitterheid absorbeert.
Japanse ongeglazuurde kleitheepotten van Banko, of Chinese Yixing theepotten van beige klei (Duan Ni) zijn ideaal.
Andere theeën kunnen gedronken worden in zogenaamde “neutrale” theepotten, die geen invloed hebben op de smaak van de thee.
- Porselein: Porselein is ideaal voor degenen die willen genieten van de volle smaak van de thee, omdat het geen aroma’s absorbeert.
- Steengoed: Steengoed is een soort keramiek dat op hoge temperatuur wordt gebakken, waardoor het hard en duurzaam is. Steengoed theepotten hebben de eigenschap een deel van de bitterheid en wrangheid van de thee te absorberen.
- Keramiek: Keramische theepotten zijn ideaal om de temperatuur vast te houden, waardoor ze perfect zijn voor infusies die kokend water vereisen.
- Aardewerk: Aardewerk is zeer poreus en absorbeert daardoor veel smaken. Het is ideaal voor sterke theeën zoals oolong en pu-erh.
- Gietijzer: Stevig en duurzaam, gietijzer is uitstekend voor het behouden van warmte; het is aan te raden om theepotten te gebruiken die bedekt zijn met email om roest te voorkomen.
- Glas: Glas, net als porselein, houdt geen aroma’s vast. Het is gemakkelijk te onderhouden en blijft goed, maar de thee koelt snel af. De zeefjes zijn vaak van plastic, wat niet ideaal is.
- Roestvrij staal: Bestand tegen corrosie en gemakkelijk schoon te maken, maar roestvrij staal heeft dezelfde nadelen als glas: het houdt de warmte niet vast.
- Titanium: Titanium wordt voornamelijk gebruikt voor kampeeruitrusting. Neutraal van smaak en gemakkelijk schoon te maken, maar het heeft geen aantrekkelijke uitstraling.
- Bamboe: Hoewel milieuvriendelijk en mooi, moet bamboe regelmatig worden onderhouden om scheuren te voorkomen.
- Plastic: Licht en goedkoop, maar plastic absorbeert smaken en geuren, wat de smaak van de thee verandert. Het kan ook een negatief effect op de gezondheid hebben.
Het materiaal waarvan uw theeservies is gemaakt, heeft een grote impact op de smaak en de ervaring van het theedrinken.
Niet alle materialen zijn gelijkwaardig.
Oorspronkelijk dronken de Chinezen hun thee uit ongeglazuurde paarse zandklei serviezen.
Aan het begin van de 16e eeuw creëerden pottenbakkers en keramisten uit de stad Yixing (uitgesproken als “i-ching”) nabij Shanghai de allereerste theepotten die speciaal voor het drinken van thee waren gemaakt.
Het materiaal waarvan deze theepotten waren gemaakt, kreeg de naam van de stad: Yixing.
Toen thee in de 17e eeuw naar Europa kwam, zochten de Europeanen naar nieuwe materialen voor hun theepot, vaak gebaseerd op de imitatie van Yixing.
Tegenwoordig wordt porselein vaak verkozen omdat het geen aroma’s van de thee absorbeert, in tegenstelling tot steengoed dat de bitterheid absorbeert. Dit blijft natuurlijk een kwestie van voorkeur en smaak.
Keramische en gietijzeren theepotten zijn ideaal voor theeën op hoge temperatuur, omdat ze de warmte van het water goed vasthouden. Maar ze versterken ook de smaak, wat misschien niet ideaal is voor sterke theeën.
Aardewerk is een van de materialen die de meeste smaken absorbeert. Bewaar het voor sterke theeën zoals oolong en pu-erh.
Glas wordt vaak gebruikt omdat het geen smaken absorbeert, maar het isoleert de drank erg slecht.
Vermijd tenslotte plastic omdat het niet aan te raden is voor de gezondheid.
Photo par Pixabay; Image by Pfüderi from Pixabay; Photo by Valerie B.; Photo by 五玄土 ORIENTO on Unsplash ;Photo by Kostiantyn Li on Unsplash