Kort samengevat
- Thee vermindert de opname van vet en helpt het lichaam meer vet te verbranden zonder invloed op het energieniveau.
- Hibiscus helpt de eetlust te verminderen.
- Het vervangen van zoete dranken door thee vergroot de kans om af te vallen.
Thee is een eeuwenoude drank die gewaardeerd wordt om zijn smaak en zijn vele positieve effecten op de gezondheid.
Of het nu groene, gele, zwarte of witte thee is, elke soort thee levert unieke voedingsstoffen waar ons lichaam baat bij heeft.
Hier zijn zes theesoorten die je kunnen helpen om af te vallen.
Table des matières
Groene thee
Groene thee is een niet-geoxideerde thee, wat betekent dat het wordt verhit in een pan of gestoomd zodra het geplukt is, om zo de natuurlijke oxidatie te stoppen.
Dit verklaart de groene kleur.
Vanwege het productieproces is groene thee ook zeer goed voor de gezondheid.
De theanine en catechinen die het bevat, verminderen de vetopname door de cellen en verhogen de activiteit van het metabolisme, waardoor je meer vet kunt verbranden zonder dat dit invloed heeft op de hoeveelheid energie die je gedurende de dag hebt.
Japanse sencha is de meest geconsumeerde groene thee in Japan, gewaardeerd om de kwaliteit van zijn bladeren en het traditionele productieproces.
Bronnen:
- Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans – ScienceDirect
- The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis | International Journal of Obesity (nature.com)
- Therapeutic effect of high-dose green tea extract on weight reduction: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial – Clinical Nutrition (clinicalnutritionjournal.com)
- Phytotherapy Research | Medicinal Chemistry Journal | Wiley Online Library
Witte thee
Witte thee is de minst bewerkte thee. Na het plukken wordt het alleen gedroogd in de zon en in de frisse lucht, zonder enige vorm van rollen of oxidatie.
Sommige studies hebben aangetoond dat witte thee antioxiderende, ontstekingsremmende, immuunregulerende, kankerbestrijdende, cholesterolverlagende, antidiabetische en anti-obesitas effecten heeft.
Het werkt op het gewicht door de vetconsumptie door het lichaam te moduleren en de ontsteking te verminderen.
Bronnen:
- A review of latest research findings on the health promotion properties of tea – ScienceDirect
- Health Functions and Related Molecular Mechanisms of Tea Components: An Update Review
- White tea and its active polyphenols lower cholesterol through reduction of very-low-density lipoprotein production and induction of LDLR expression – ScienceDirect
- Six types of tea reduce high-fat-diet-induced fat accumulation in mice by increasing lipid metabolism and suppressing inflammation – Food & Function (RSC Publishing)
Zwarte thee
Zwarte thee is de meest geoxideerde thee, wat betekent dat het blad zijn natuurlijke oxidatietoestand heeft doorlopen voordat het proces werd gestopt door verhitting met stoom (in Japan) of in een pan (in China) om te worden verkocht.
Zwarte thee bevat ook de meeste theïne.
Sommige studies hebben aangetoond dat de consumptie van zwarte thee, gecombineerd met een vetarm dieet, het cholesterolgehalte significant kan verlagen.
Andere studies hebben aangetoond dat de polyfenolen in zwarte thee een impact hebben op obesitas door de vetopname in de darmen te verminderen.
Tot slot vermindert zwarte thee ook oxidatieve stress.
Bronnen:
- Black Tea Consumption Reduces Total and LDL Cholesterol in Mildly Hypercholesterolemic Adults – ScienceDirect
- Molecules | Free Full-Text | Mechanisms of Body Weight Reduction by Black Tea Polyphenols (mdpi.com)
- Prevention of diet-induced obesity by dietary black tea polyphenols extract in vitro and in vivo – ScienceDirect
- Molecules | Free Full-Text | Mechanisms of Body Weight Reduction by Black Tea Polyphenols (mdpi.com)
Oolong thee
Oolong-thee is een deels geoxideerde thee, wat het een smaak geeft die zowel op zwarte als groene thee lijkt.
Studies hebben aangetoond dat de consumptie van oolong-thee de vetoxidatie verhoogt, vooral ‘s nachts, zonder invloed op de slaap of de energiebesteding.
Andere studies hebben aangetoond dat de cafeïne in oolong-thee de vetopname in de darmen vermindert.
Bronnen:
- Nutrients | Free Full-Text | Subacute Ingestion of Caffeine and Oolong Tea Increases Fat Oxidation without Affecting Energy Expenditure and Sleep Architecture: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blinded Cross-Over Trial (mdpi.com)
- Anti-obesity action of oolong tea | International Journal of Obesity (nature.com)
- Oolong Tea Increases Metabolic Rate and Fat Oxidation in Men – ScienceDirect
- Beneficial effects of oolong tea consumption on diet-induced overweight and obese subjects | Chinese Journal of Integrative Medicine (springer.com)
- Nutrients | Free Full-Text | Aged Oolong Tea Reduces High-Fat Diet-Induced Fat Accumulation and Dyslipidemia by Regulating the AMPK/ACC Signaling Pathway (mdpi.com)
Pu-erh thee
Pu-erh thee is een gefermenteerde thee, die jarenlang in een baksteenvorm wordt gerijpt, waardoor het specifieke moleculen ontwikkelt die een impact hebben op de darmflora.
Studies hebben aangetoond dat de consumptie van pu-erh thee de samenstelling van de darmen verandert, waardoor minder vet wordt opgenomen en dit op termijn obesitas vermindert.
Pu-erh thee zou ook een enzym activeren dat het lichaam in staat stelt om wit vet om te zetten in een type vet dat meer calorieën verbrandt.
Bronnen:
- Pu-erh tea ameliorates obesity and modulates gut microbiota in high fat diet fed mice – ScienceDirect
- Oolong, black and pu-erh tea suppresses adiposity in mice via activation of AMP-activated protein kinase – Food & Function (RSC Publishing)
- Pu-Erh Tea Down-Regulates Sterol Regulatory Element-Binding Protein and Stearyol-CoA Desaturase to Reduce Fat Storage in Caenorhaditis elegans | PLOS ONE
- Frontiers | Pu-erh Tea Regulates Fatty Acid Metabolism in Mice Under High-Fat Diet (frontiersin.org)
Hibiscus
Hibiscus is een bloeiende plant die behoort tot de Malvaceae-familie. Er zijn er honderden die groeien in warme gematigde, subtropische en tropische regio’s over de hele wereld.
Ze onderscheiden zich door hun grote bloemen en worden ook als kruidenthee geconsumeerd.
Er zijn verschillende soorten hibiscus en voor gewichtsverlies is het verstandig om hibiscus sabdariffa te verkiezen.
Studies hebben aangetoond dat deze soort obesitas, buikvet kan verminderen en problemen met leververvetting (steatose) kan verbeteren.
Andere studies hebben aangetoond dat hibiscus inwerkt op biomarkers van de eetlust, deze vermindert en zo helpt gewichtstoename te voorkomen.
Ten slotte heeft hibiscus ontstekingsremmende eigenschappen.
Bronnen:
- Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans – Food & Function (RSC Publishing)
- Hibiscus and lemon verbena polyphenols modulate appetite-related biomarkers in overweight subjects: a randomized controlled trial – Food & Function (RSC Publishing)
- Effect of Hibiscus sabdariffa on obesity in MSG mice – ScienceDirect
- Potential use of dietary fibre from Hibiscus sabdariffa and Agave tequilana in obesity management – ScienceDirect
Conclusie
Groene thee, witte thee, zwarte thee, oolong-thee en pu-erh thee helpen bij gewichtsverlies door de vetopname in de darmen te veranderen en de vetverbranding van het lichaam te verhogen.
Hibiscus daarentegen werkt op biomarkers die de eetlust verminderen, wat leidt tot gewichtsverlies.
Ten slotte is het goed om te onthouden dat gewichtsverlies ook kan worden bevorderd door suikerhoudende dranken zoals frisdrank te vervangen door thee.
Thee bevat namelijk slechts één calorie… per 100 gram.
Photo by lil artsy.